Колаген

14
Добави коментар
tsokala
tsokala

Колаген

01/04/2013г.

Колаген 

Колагенът е прост белтък, който е съставен от аминокиселини с дълга спираловидна верига. Той се синтезира в човешкото тяло и е градивен елемент на ставите, хрущялите, сухожилията и основен компонент в състава на кожата, зъбите и роговицата на окото. В съединителната тъкан също се съдържа значително количество колаген.

Този важен за организма белтък постоянно се възпроизвежда, но след навършване на 25-годишна възраст, това производство се забавя. С възрастта процеса на възпроизводство на колагена се забавя още повече и довежда до повреждане на ставните хрущяли, кожата повяхва и се появяват бръчки.

Освен върху визията на кожата ни, колагенът има много важна функция за здравето и функционалността на ставните хрущяли. Нарушената им цялост има редица негативни последици върху качеството на живот, а при активно спортуващите хора, и до влошаване на постиженията им. Това влошаване се дължи на болката, която се причинява от триенето на костите. 

Ежедневните и рутинни движения стават мъчителни за хората, които страдат от износване на ставите и нарушена цялост на хрущялите. 

За спортистите това състояние е тежко и причиняването на болка при движение освен, че намалява спортните им постижения, често води и до невъзможност за продължаване на заниманията.

Хубавата страна на колагена е, че може да се набавя под формата на хранителна добавка, когато той не може да се синтезира или този процес е прекалено бавен. Предлага се под различни форми – таблетки, капсули и други. Така ставните хрущяли се възстановяват и отново изпълняват функцията си, болката изчезва и ежедневните дейности отново се изпълняват нормално.

За спортистите, липсата на болка е много важна за подобряване на постиженията и поддържане на добра форма.

Ето и някои предложения за колаген, към които бихте могли да се насочите в случай, че усетите липсата му – течен колаген, колаген.