Разлики между алуминиева и PVC дограма – Edna.bg

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

PVC дограмата е лесна за почистване и поддръжка

Снимка:
SCHÜCO/ALUKÖNIGSTAHL

На пазара се предлага голямо разнообразие на дограми по отношение на вид, качество и цена. Решението за избор на дограма често пъти е субективно, но все пак е добре да сме запознати с особеностите на различните видове дограма. По тази причина изборът на дограма остава сложна и отговорна задача за всеки купувач.

Най-често дограмата се разделя на: алуминиева, пластмасова (PVC), дървенa и стоманенa. Поради масовото разпространение на алуминиевата и пластмасова дограма в България, ще разгледаме и сравним по-детайлно само тези два вида.

Алуминиевата дограма от своя страна е изключитело устойчива на различните атмосферни условия и температурни амплитуди

Снимка: SCHÜCO/ALUKÖNIGSTAHL

Предимства и недостатъци на алуминиевата дограма
+ Модерен дизайн и дълготрайност.
+ Материалът не се уврежда при големи температурни амплитуди.
+ Лесна поддръжка и по-голяма здравина от PVC дограмата.
+ По-богат избор на цветове спрямо PVC дограмата.
– По-висока цена и топлопроводимост в сравнение с PVC дограмата. Но на пазара вече се предлагат топлоизолирани профили, наричани още „профили с прекъснат термомост“. Така наречените „студени“ профили, т.е. нетоплоизолирани се използват обикновено за интериорно остъкляване.
– По-лесно кондензира влагата.
– Могат да се появят шупли по повърхността на алуминиевата дограма в среда с висока соленост – например край морето.

Предимства и недостатъци на PVC (пластмасова) дограма
+ По-добри топлоизолационни характеристики на материала спрямо алуминия.
+ По-евтина цена в сравнение с алуминиевата дограма.
+ Лесна поддръжка.
+ По-трудно кондензира влагата.
+ Ъглите на PVC дограмите се лепят, което предотвратява духане през тях.
– По-бързо стареене на материала.
– По-лесна податливост на повреди при големи температурни амплитуди. Те могат да доведат до увреждане и дори изкривяване на профила.
– PVC дограмите нерядко пожълтяват след дълго излагане на слънце, ако са от ниския ценови клас.
– По-голяма гъвкавост на пластмасата, която се отстранява чрез влагането на усилващи стоманени профили, както и чрез ограничаване на максималните размери на отделните остъклени елементи и отваряемите им части.

Вече се предлага богато цветово разнообразие при двата вида дограма (и особено при алуминиевата)

Снимка: SCHÜCO/ALUKÖNIGSTAHL

* Изборът на алуминиева или пластмасова дограма зависи от характера на сградата или интериора на жилището. По правило за модерен интериор или модернистична архитектура повече подхожда метална дограма. Ако се търси уюта – пластмасовата дограма е точното решение. И все пак изборът на дограма е преди всичко въпрос на индивидуален вкус.

Начини за енергоспестяване
В предишния материал вече засегнахме тази тема, като споменахме, че колкото по-многокамерен е един профил, толкова по-малко количество топлина ще загубим. По отношение на топлоизолацията – с пластмасова дограма се постигат високи топлоизолационни стойности при значително по-ниска цена в сравнение с алуминиевата. Ако говорим за конденза, повърхността на пластмасовите прозоречни профили отвътре е по-топла в сравнение с алуминиевите, което води до по-малка вероятност за образуване на влага.

Заради своята здравина и устойчивост – алуминиевата дограма е по-подходяща за поставяне върху фасади на сгради

Снимка: SCHÜCO/ALUKÖNIGSTAHL

Има просто правило – колкото по-добър (с по-ниска стойност) е коефициентът на топлопреминаване (Uw) на дограмата, толкова по-енергийно ефективна ще е тя. Този коефициент зависи едновременно и от вида профилна система на стъклопакета. Правилното монтиране на дограмата и уплътнението на фугата по периферията й са съществено важни за топлоизолационните качества на дограмата.

Какво представлява топлоизолационен показател и коефициент на топлопреминаване при дограмите – пояснение и примери при двата вида дограми?
Коефициентът на топлопреминаване на дограмата (Uw) е показател, определящ енергийния й клас. Измерва се във Ват/метър квадратен по келвин (W/m2K). Показва колко енергия (топло, студено), измерена във Ват, преминава през един квадратен метър дограма при разлика в температурата вън-вътре от един градус. Пример: Uw=1,4 W/m2K – означава 1,4 Вата преминават през един квадратен метър от дограмата при разлика вън-вътре 1 градус Целзий. Ако имаме температурна разлика от 20 градуса (примерно вътре е 20 градуса, вън 0 градуса), то през един квадратен метър от дограмата преминават 20х1,4 = 28 Вата енергия. Ако дограмата има квадратура 10 м2, то цялата енергия, минаваща през нея, ще бъде 280 Вата. За 24 часа това прави 280х24 = 6720 Ват/часа или 6,72 киловатчаса.

* Очаквайте следващата ни тема „Защо има мухъл и конденз по дограмата и как да го избегнем?“