Мелазма – пигментни петна

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Мелазма се наричат пигментните петна, които са често срещани и представляват здравословен и козметичен проблем за много хора. От мелазма страдат много рядко млади хора. Пигментните петна се появяват след 35 г., при бременност и излагане на UV лъчи.

Мелазма – пигментни петна

Мелезма произлиза от гр. мelas – черен. Състоянието е характерно за хората с по-тъмна кожа и е много по-често срещано при жените. Мелазмата е прекомерно произвеждане а меланин от меланоцитите (пигментните клетки) и струпването му в дадени участъци от кожата.

Как изглеждат пигментните петна?

Пигментните петна се различават по форма и големина, имат резки очертания, гладки са на пипане, а като цвят варират между жълтеникаво, бежово, сиво-кафяво, тъмно кафяво. Появяват се най-често по горната част на лицето и по-рядко по брадата и шията. Особеното при тях е, че са симетрично разположени.

Различават се три вида мелазма в зависимост от вида на пигментните петна: центрофациална (най-често срещана – засяга челото, носа, бузите и горната устна), пеперудообразна (засяга ноза и бузите), мандибуларна (долната челюст).

Опасна ли е в здравословно отношение мелазмата?

Пигментните петна създават по-скоро емоционален дискомфорт, отразявайки се на самочувствието ви. Тоест мелазмата е повече козметичен проблем, който се отразява негативно на психическото ви здраве.

Какво причинява мелазма?

Освен на ултравиолетовите лъчи, мелазмата се дължи и на употребата на някои козметични продукти, анемия, прием на контрацептиви и някои лекарства, хормонален дисбаланс, генетична предразположеност, дисфункция на щитовидната жлеза. А тъй като мелазмата е особено характерна за периода на бременността и увеличените нива на естроген, се нарича още маска на бременността.

Лечение на мелазма

Премахването на пигментните петна е трудно и продължително начинание, а успекът зависи от това колко надълбоко в кожата са разположени петната, какъв вид са и т.н. Трябва да се консултирате с дерматолог, ендокринологм гинеколог и др., които да диагностицират основния здравословен проблем, причиняващ пигментни петна. С цел намаляване на пигментните петна, трябва да избягвате излагането на слънце. А по време на бременност не използвайте никакви избелващи и терапевтични продукти, както и не се подлагайте на различни процедури при премахване на петната. В този период се препоръчва единствено прием на витамин С и В-комплекс. А няколко седмици след раждането и възстановяването на хормоналния баланс, маската на бременността изчезва от само себе си. 

А при много тежки състояние, някои прибягват до химически пилинг, микродермоабразио и дермоабразио (премахване на повърхностния слой на кожата) или  лазерната терапия за премахване на пигментните петна.

Свързани статии:

Старчески петна – премахване и превенция Пигментни петна – как да ги премахнем? Природни съвети срещу лунички и пигментни петна Луничките – белег ли са на заболяване? Кафявите бенки – петна на красотата или… Премахване на бенки

20.03.2013/Ели Йорданова