Днес+ :: Всяка година у нас се раждат близо 100 деца със синдром на Даун

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Всяка година у нас се раждат близо 100 деца със синдром на Даун

21.03.2013 08.40

Около 100 деца със синдром на Даун се раждат всяка година в България. Това съобщи заместник-председателят на Сдружението на родители на деца със синдром на Даун Тони Маринова. В Международния ден, посветен на хората, които носят в себе си генетична аномалия, от сдружението си задават въпроса: защо лекарите „съветват“ родителите на деца с този синдром да се откажат от тях.

Маринова е убедена, че този проблем съществува само в нашата страна и противоречи на добрите медицински практики.

Според Тони Маринова, която е и майка на дете със синдром на Даун, е нужно цялото общество да смени нагласата си към хората, родени с тази генетична аномалия: „Тъй като аз знам, че не мога да променя мисленето на хора, които имат едно мнение вече за нашите деца, мога да променя следното. Ако те знаят, че ще има някаква санкция, административна или дори финансова, в бедна България можем поне да бъдем човечни и хуманни, което категорично не струва нищо, освен едно желание“.

По повод Международния ден на хората със синдром на Даун, който страната ни отбелязва за пета поредна година, от сдружението организират кръгла маса по въпроса защо бебетата, родени с този синдром, продължават да се изоставят в родилните домове: „Тази година решихме да поставим този сериозен въпрос, защото за съжаление в България все още, когато се роди едно такова дете, в родилния дом педиатри си позволяват да дават оценки, че от това човек няма да стане. Това не е така и аз го твърдя съвсем отговорно. Моята дъщеря наистина ме промени, но към по-добро, защото ме научи на много полезни качества като търпение, като толерантност, като повече човечност. Неща, които като че ли съвременният човек, без да иска, губи в забързано ежедневие“. /Дарик радио

Днес+