Най-добрият град за живеене в България – Edna.bg

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Днес, 30 март в Националния археологически музей в столицата
президентът Росен Плевнелиев връчи традиционния приз „Най-добър град за живеене в България за 2012 г.

Снимка:
ЕПА/БГНЕС

Бургас е „най-добрият град за живеене в България“ за 2012 година, предаде БГНЕС.

Кметът на морския град Димитър Николов получи приза от президента Росен Плевнелиев на специална церемония в Археологическия музей в столицата.

Класацията се провежда за шеста поредна година.

В проучването участие взеха 27-те областни града, които бяха оценявани по 29 критерия. Читателите на DarikNews.bg също определиха Бургас като града, който предоставя на своите жители най-добри условия за живот.

Читателите на в. „24 часа“ пък определиха Стара Загора като най-добрия град за живеене през 2012 г. Бургас получава приза „Най-добър град за живеене“ за втори път, като първия беше през 2010 г.

Тази година специални призове взеха и още пет града – София за града с устойчиво инфраструктурно развитие, Пловдив за „Арт град“, Ловеч за „Зелен град“, Кочериново за „Малък зелен град“ и Трявна за „Красив град“.

След като връчи наградата на кмета на морския град държавният глава заяви, че българските градове се променят бързо и за добро и има обективни критерии, които показват това.

Плевнелиев подчерта колко много са се развили много български градове през последните 10 години, но препоръча като критерий в класацията да бъде включено и това колко електронните услуги работят на територията на общината.

Перспективите се отварят още повече за всички нас, с европейската солидарност и с нарастващия бюджет ще видите още много доказателства за развитие. В следващите години държавните пари ще се харчат много по умно, много по-интелигентно, защото е постигнат консенсус, убеден е държавният глава.