Днес е Световният ден на водата

2
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Анимация: Wikimedia

22 март е Световният ден на водата. Този ден се чества от 1993 г. насам по инициатива на Общото събрание на ООН.

Да се празнува денят на водата е предложено в Дневен ред 21 на Конференцията за околната среда и развитието на ООН в Рио де Жанейро, Бразилия, през 1992 г. Спазването на традицията започяа през 1993 г. и с всяка следваща година се увеличава значително. На този ден загрижените за природата призовават да изразходваме разумно водните ресурси на планетата.

На този ден ООН и нейните страни-членки отделят внимание на изпълнението на препоръките на ООН за водата и насърчаването на конкретни дейности в рамките на техните страни, свързани с водни ресурси в света. Всяка година различни агенции на ООН, свързани с водните проблеми, поемат водещата роля в насърчаването и координирането на международните дейности за Световния ден на водата.

Освен самата ООН има и група НПО за насърчаване на чистата вода и устойчивото развитие на водните ресурси и местообитания, които се включват с инициативи в Световния ден за водата. Те се стараят да фокусират общественото внимание върху критичните въпроси на водата в нашата ера. На всеки три години от 1997 г. насам, например, Световният съвет по водите събира хиляди участници в Световния форум за водата по време на седмицата на Световния ден за водите. Участващите агенции и неправителствени организации подчертават въпроси като например това, че един милиард души са без достъп до безопасна вода за пиене в днешно време, или пък това каква е ролята на половете в семейството за достъпа до безопасна питейна вода.

Снимка: Бьорингер Фридрих под Creative Commons 2.5

Всяко честване на Световния ден на водата е посветено на конкретна тема относно опазването на водите. Темата на тазгодишното честване е водното сътрудничество.

„Доброто управление на водата е особено предизвикателство поради някои от нейните уникални характеристики: тя е неравномерно разпределена във времето и пространството, хидроложкият цикъл е изключително сложен и сътресенията могат да имат множество ефекти, – казват от ООН. – Бързата урбанизация, замърсяването и промените в климата застрашават ресурсите, докато в същото време търсенето на вода се увеличава, за да задоволи нуждите на растящото население на света – в момента над седем милиарда души. Вода е нужна за производство на храни, енергия, промишлени и домашни нужди. Водата е споделен ресурс и при неговото управление трябва да се вземе под внимание голямото разнообразие от конфликт на интереси.Това обаче предоставя и възможности за сътрудничество сред потребителите.“

Темите през предишните години:

2012: Водата и продоволствената сигурност

2011: Водата в градовете: отговор на градското предизвикателство

2010: Чиста вода за здравословен свят

2009: Гранични води

2008: Канализация

2007: Справяне с недостига на вода

2006: Вода и култура

2005: Вода за живот 2005-2015 г.

2004: Вода и бедствия

2003: Вода за бъдещето

2002: Вода за развитие

2001: Вода за здраве

2000: Вода за 21-ви век

1999: Всеки живее по течението

1998: Подземните води – невидимите ресурси

1997: Световната вода: има ли достатъчно?

1996: Вода за жадните градове

1995: Жените и водата

1994: Грижа за нашите водни ресурси във всеки бизнес