Видове палатки – II част

2
Добави коментар
ex3m.bg
ex3m.bg

След като вече разгледахме в предишната статия въпросите, които трябва да си зададете, за да определите от каква палатка имате нужда, сега ще разгледаме какви са материалите, които се използват за изработване на палатки и какви биват те според дизайна и конструкцията си.

Материали използвани в изработката на палатки
Външно покривало

Най-външният слой на палатката или покривалото обикновено се изработват от полиестерна или найлонова материя, покрита с промазка от полиуретан (PU) или силикон (SI). Палатките описвани като “леки” или “ултралеки” имат покривало от 20D или 40D найлонова материя, която е някъде наполовина по-тънка от обикновения полиестерен материал (75D). Найлоновата материя е промазана със силикон отвън и полиуретан отвътре. Така тази сравнително тънка материя има висока устойчивост на късане. Рипстоп найлон, изработен с вплетени нишки за подсилване, също се използва често. С добра водонепропускливост и слабо износване на силиконовата промазка, платнище със сравнително ниския показател от 2000 мм воден стълб е достатъчен в повечето случаи.

Недостатъци на найлона са по-високата цена, склонността му да се разтяга, когато е мокър и да шуми при ветровито време.

Полиестерната материя е по-малко издържлива на късане, в сравнение с найлонова такава със същата дебелина. Нормално е този недостатък да се компенсира с по-дебел материал, но това увеличава теглото. Издържлива полиестерна материя е идеална за техничните палатки за трекинг и къмпинг. Материята може да издържа до 5000 мм воден стълб. Според повечето стандарти, стойност от 1300 мм воден стълб или повече се счита за водоустойчива.

Недостатък на полиестера е повишеното тегло.

Дали палатката е водоустойчива зависи не само от материала, от който е изработена, а и от това как са изработени шевовете и. Модерните производствени средства, хубавите шевни машини и квалифицираният персонал са нещата, които са от значение за това. Шевовете се правят да са непромокаеми, като се залепват отзад със специална лента чрез нагряване.

Вътрешна палатка

Вътрешните палатки се изработват от дишащи материали, които заедно с отворите за вентилация осигуряват приятна атмосфера вътре в палатката. По-добре е да избягвате такива, които са с големи мрежести материи, защото в студено и ветровито време няма да ви е много приятно. За да не се губи температура в такива условия, от мрежа се правят отделни части, като и те в някои случаи могат да се затварят. Много е удобно да може да затваряте вентилационните отвори отвътре, за да не се налага да излизате в дъжда и вятъра посред нощ да го правите.

Под на палатката

Подът обикновено се изработва от найлонова или полиестерна материя с различна дебелина. С оглед на допълнителното износване, на което е подложен, хубаво е да гледате материалът да е с висок воден стълб. Палатките, при които теглото не е от първостепенно значение, този показател достига до 10 000 мм. При по-тънки материи за под, хубаво е да носите и допълнително платнище, което да подложите.

Дизайн и конструкция на палатките
Куполна палатка

Куполните палатки имат поне две рейки във формата на арка, които се пресичат по средата на палатката. При повечето модели първо се опъва вътрешната палатка и след това върху нея опъвате водоустойчивото покривало. През по-топли нощи може и само вътрешната палатка да е достатъчна. Тя ще ви пази от комари и други пълзящи буболечки и в същото време ще има добра вентилация. Кръстосващите се рейки позволяват палатката да стои опъната без допълнителни опори и освен ако не е ветровито, няма нужда от кои знае какво фиксиране.

Някои куполни палатки имат и още една допълнителна рейка отгоре, която поддържа вестибюла. Там може да съхранявате багажа си или да готвите. Има модели с два входа, което предлага допълнително удобство и по-добра вентилация.

Тунелни палатки

При тунелните палатки външното покривало се опъва първо, така че вътрешната палатка да остава суха в дъждовно време. Рейките се поставят успоредно една на друга от външната страна на палатката. Може да направите това докато палатката лежи на земята и след това да я опънете като фиксирате най-крайните и точни от двете страни. Така духащият вятър няма да е проблем. Когато рейките са поставени, започвате да изправяте палатката отзад напред, арка след арка и накрай фиксирате предния и край.

Обикновено тези палатки имат два вентилационни отвора. Вертикалните стени на вътрешната палатка предлагат допълнителна защита и създават приятна вътрешна атмосфера.

При тунелните палатки с три арки, третата служи за опъване на вестибюла, който предлага много пространство за багаж или за приготвяне на храна, когато времето е лошо. Тунелните палатки имат доста предимства и са добър избор за хора, които наистина обичат туризма и природата. Те са идеални за неблагоприятни атмосферни условия.

Геодезични палатки

При геодезичните палатки няколко рейки се пресичат една с друга няколко пъти, като по този начин формират здрава и стабилна конструкция. При силни ветрове или голям снеговалеж, и при скалиста повърхност, това им дава значително предимство пред останалите конструкции. Геодезичните палатки не изискват допълнително фиксиране към земята при нормално време.

Други конструкции

През последните години много от производителите на туристическа екипировка започнаха да предлагат и палатки във вид на модерен вариант на индианските вигвами. Тези палатки могат да устоят в повечето случаи на вятъра само с една поддържаща рейка. Някои имат и къси рейки, които стоят в ъглите на палатката  и по този начин осигуряват повече използваемо пространство. Тези палатки са леки и компактни при сгъване, което ги прави идеални за планински преходи.

Както се убеждавате, има най-различни по вид палатки и всеки един е подходящ в определени условия. Понякога може да ви се наложи да направите малък компромис, тъй като надали ще намерите модел, който е перфектен за всичките ви нужди. Ако все пак се колебаете каква палатка да изберете, винаги може да ни потърсите за съвет.

Добавете коментар