SEO Оптимизация за търсачки | Bgoptimisation®

2
Добави коментар
valbonet
valbonet

На първо място, когато даден потребител потърси някаква информация в Google, той не търси в мрежата, а в индекса на търсачката (или поне това, което е открила и записала тя). Самата тя записва информация, с помощта на софтуерни програми, наречени „роботи“. Те „обхождат“ даден уеб сайт, който са открили и извличат от него информация, която се записва в индекса. Тези роботи са известни и като Google паяци, защото точно както паяците плетат мрежи, при ботовете се получава нещо подобно, докато обхождат различните уеб сайтове.

Ежедневно се обхожда и записва много голямо количество информация и когато даден потребител потърси нещо чрез Google търсене, заявката се изпраща до сървърите на Google (където е записана информацията от техния индекс) и се „сканират“ хиляди сайтове, от които трябва да бъдат изведени резултати, които биха били полезни на търсещия потребител – тоест, да му дадат отговори.

А как Google разбира кои резултати са подходящи?

За целта те имат разработени алгоритми, които оценяват качеството на сайтовете по определени фактори. Например, колко пъти една дума се споменава в един сайт, къде и как, каква е структурата на сайта, колко линкове има към сайта, дали може да бъде добре обходен и съответно информацията да бъде записана, колко бързо зарежда съответната страница, дали сайта се поддържа, дали съдържа полезна информация, дали съдържанието е копирано или е уникално за дадения уеб сайт и т.н.

Има над 200 фактора, които влияят пряко при определянето на това кой сайт да се смята за най-полезен и съответно да се появи сред първите резултати. И всичката тази информация се обработва, синтезира и „сервира“ във вид на отговор към заявката за търсене, за по-малко от секунда.

Това, което прави SEO специалистите такива е, че те постоянно правят опити, анализират и имат ефективни методи, чрез които да „манипулират“ търсачката и тези фактори като по този начин помагат на различни сайтове да се счетат за подходящи и съответно да бъдат класирани на първа страница, така че когато даден потребител потърси някаква информация, да се появи оптимизирания сайт в топ 10 и така, потребителя да го види.

Защо се прави оптимизация?

Потребителите използват Google търсене за най-разнообразни неща. Повечето от тях търсят безплатна информация/съвет по дадена тема – като се започне от такива свързани със здравето и се премине през такива свързани със новини, биографии, интересни статии и т.н. Освен да се информират безплатно, доста потребители използват търсачката и за да откриват фирми/е-магазини, откъдето могат да си закупят даден продукт или услуга.

Именно затова голяма част от фирмите използват професионални SEO услуги, за да може техният сайт да се позиционира в топ 10 по важни ключови думи, свързани именно с продуктите/услугите, които се предлагат от дадения сайт.

Така, когато даден потребител търси откъде да си закупи продукта Х, едно от предложенията, които се появяват е именно Вашия уеб сайт – това означава, че вече имате един потенциален клиент, който може да се превърне в реален – ако сте се погрижили да представите добре това, което предлагате (продукт/услуга). А представете си, че на ден не един, а 10 000 потребителя търсят дадения продукт/услуга чрез Google? Това означава, че ще видят името на фирмата Ви 10 000 пъти, а търсачката определено ще Ви доведе клиенти.

Потребителите имат много по-голямо доверие към т.н. „органични резултати“, тоест естествените резултати, за които не е платено да се появят (под формата на реклама), защото, когато те правят търсене в Google, обикновено намират нужната им информация. Тоест с времето са изградили доверие към тази търсачка и знаят, че ако искат да си закупят нещо или да се възползват от дадена услуга и потърсят в Google, те ще открият точната фирма, която ще изпълни тяхната поръчка.

По отношение на клиенти, традиционната реклама (телевизионната, във вестниците, радио рекламата, билборд рекламата) не се различава от SEO оптимизацията.

Тоест, ежедневно, Вашата фирма ще бъде видяна от n-брой потребители, но не всеки от тях ще си закупи Вашия продукт/услуга. Така е при всички видове реклама – онлайн и офлайн.

Тук важна роля играе ROI (или процента възвръщаемост на инвестицията) в случая, при SEO оптимизацията може да бъде и голям, и малък. Зависи по какви ключови думи бива оптимизиран Вашия сайт. В единия случай можете да получите само трафик, без поръчки, а в другия и двете. Ето затова е важно да използвате само качествени услуги, от професионални SEO фирми, които да направят анализ във Вашата ниша и да изберат най-подходящите думи, които да оптимизират и които не просто да Ви „докарат“ трафик, но и повече продажби!