Боя за коса за мъже – необходима ли е на мъжете? | Блог за козметика, прически, грижа за кожата, pевюта на козметични…

1
Добави коментар
simse
simse

Боя за коса за мъже – необходима ли е на мъжете?

Том Джоунс е прав! Боята за коса за мъже няма просто да се измие! И трябва да знам, косата ми посивява откакто бях на девет, казва Рей Конъли.

Защо го правят? Наистина ли мислят, че изглеждат по-млади, по-мъжествени и по-привлекателни за жените?

Наистина ли са толкова суетни или са заблудени? Или пък в тази обсебена от младостта възраст има някаква друга причина? Ужасени ли са от това да изглеждат по-възрастни и да им е отминало времето?

Говоря за тези мъже, които на определена възраст не могат просто да остаряват щастливо, а прибягват до боята за коса само за да привлекат още повече внимание към възрастта си, и тяхната параноя.

В наши дни забелязваме Тони Блеър, чиято посивяла коса изведнъж придоби пясъчен цвят, когато той се появи по телевизията.

Ето и Майкъл Дъглас, който изглеждаше прекрасно с прошарената си коса последния път когато го видях, но сега тя има меден нюанс.

Дори не знам как да опиша новата прическа на Джон Макенроу, с вежди съответстващи на цвета на косата …. Това наистина ли е бившият шампион, който като къдрав тийнейджър с шарена кърпа на главата впечатляваше публиката на Уимбълдън със своя хъс?

Какъв измамен помощник е суетата и нейните огледала. Те смятат, че изглеждат по-млади. Ние знаем, че не е така.

Не разбирам защо, но боядисаната коса рядко отива на мъж. Добрата новина е, че някои знаменитости най-накрая го осъзнават. Като например Том Джоунс, който призна това миналата седмица когато обясняваше защо е спрял да боядисва косата си.

„Видях се по телевизията и си помислих: „О, Боже, каква отвратителна коса! Тя изглежда боядисана, изглежда изкуствено. Не може да имаш тъмно кестенява коса когато си на 60”.

Сър Том, на 72 години, каза, че се е отказал да боядисва косата си преди 4 години, след което тя цялата е посивяла.

Може да звучи сексистко, но жените (може би не всички, но някои) решават проблема с кичури или изсветляване на косата във всякакви нюанси, от цвят на невен до лилаво. Ние приемаме това и им казваме колко млади изглеждат когато сивите им кичури изведнъж станат златисти.

Но когато мъж се появи със странен нов цвят, теой неизбежно изглеждат ужасно. Косата му изглежда все едно не е жива.

Помните ли когато Пол Маккартни се боядиса в оранжево по предложение на втората му съпруга Хедър. Не беше добре. И може би футболистът Джейми Реднап трябваше да поговори с баща си преди да стане футболен бос с огнен цвят на косата?

Имаше време, в което по правило само актьорите се боядисваха. Но след това политиците откриха боите на съпругите си и Брежнев и Роналд Рейгън се появиха с доста смешен тъмно кестеняв цвят.

Ние си помислихме, че това ще откаже техните последователи. Но се случи точно обратното. Ако възрастта е решаващ фактор за външния вид на мъжа, то пейките в Камарата на общините в Английския парламент биха били изпълнение със сиви лисици, но белокосите Дейвид Дейвис и Алистър Дарлинг се открояваха като петна от стар сняг в алпийска гора след пролетното топене на снега.

Фактът, че президентът Обама показва сивите си коси повдига въпроса дали той ще прибегне до черното за изборите тази година. Това би било грешка. Няма връщане назад с косата, както открих когато бях на девет.
Спомням си този момент много ясно. Бях много горд от това, което майка ми описваше като „прекрасна, блестящо черна коса, за която всяко момиче би дало всичко”, когато един съдист-бръснар, който правеше обичайното ми подстригване изведнъж изключи машинката за подстригване.

„Никога не съм виждал подобно нещо”, възкликна той. „Има един чисто бял косъм тук. Вижте.” И той го вдигна високо, така че другите клиенти да могат да го разгледат. След това го отряза.

До края на ученическите си години имах още няколко бели косъма, а в началото на 30-те ми години доста повече. На 50, т.е. преди 20 години, бях с изцяло побеляла коса , но не си бях и помислял да я боядисам.
Не че не съм суетен. Напротив, изключително суетен съм. Но да боядисам косата си означаваше да призная суетата си пред другите.

Преди няколко години когато попитах Виктория Бекъм какво мисли когато види по телевизията изрусеният й съпруг Дейвид да вкара гол, тя отговори: „Трябва да му кажа, че няма нужда да си боядисва косата”.
Не исках моите приятели да забелязват косата ми и да коментират зад гърба ми, тъй като съм известен с това, че коментирам тв водещи и синоптици, които се шегуват, че са открили еликсир за вечна младост на рафта в магазина.

Но симпатизирам на тези мъже, които искрено се страхуват, че цветът на косата им ще ги предаде, че може да загубят работата си заради по-млади мъже.

Интелигентната представа за света ни казва, че трябва да искаме нашите ръководители, министри, директори на училища и фирми да изглеждат способни и опитни. Но живеем в свят където царува младостта, а сивото и бялото в косата не са цветове на младостта.

Докато телевизионните реклами показват умни, млади и динамични мъже в шикозни автомобили и лъскави офиси, мъжете с посивяла коса са изобразявани като весели дядовци, които безделничат на игрището за голф или се притесняват за пенсиите си. Това е доста глупав възглед за света. Но такава е истината.

Няма представа дали съм бил прехвърлен да пиша поръчки, защото моята преждевременно побеляла коса издава старост. Но разбирам как човек на средно управленско ниво в офис пълен с амбициозни младежи може да посегне към боята за коса.

Колко добронамерени жени се прибират вкъщи след пазаруване и оставят намек в банята?

Но тогава обикновено е твърде късно. Тогава всеки знае, че мъжът е побелял. Ако е искал да го скрие е трябвало да започне дискретно да го скрива години преди появата на първите бели косми. В моя случай това е било когато съм бил на девет.

Забравил съм какво е да имаш коса различна от бяла или сива коса, но все още се изненадвам какво значи за другите това.

Миналата седмица се връщах от пътуване до Италия и се бях натъпкал в Лондонското метро когато як, млад мъж се натъпка във вагона, избутвайки ме върху куфара ми.

„Внимавай. Ти току що удари един възрастен мъж в гърба”, скара му се една млада жена зад мен.

Аз се стреснах леко, но се обърнах и й благодарих с усмивка.

Тогава младежът се загледа в лицето ми и каза: „на мен не ми изглежда толкова възрастен”

Не знаех кой от двамата да целуна.

Популяризиране

Ако ви е харесала тази статия, помогнете на света да научи за нея, като я споделяте на любимия си сайт за социални контакти

Нямате право да публикувате коментари в момента.