Great Expectations / Големите надежди (2012)

32
Добави коментар

## Режисьор : Майк Нюъл

## В ролите :  Юън Бремнър, Ралф Файнс, Хелена Бонам Картър, Джереми Ървин, Холидей Грейнджър и др.

## Държава : Великобритания, САЩ 

## Година : 2012

## Времетраене : 128 мин.

## Резюме : През 2012-а се навършват 200 години от рождението на Чарлс Дикенс и напълно уместно се появява на бял свят и достоверната, чудесно заснета адаптация на „Големите надежди“. Режисьорът Майк Нюъл екранизира с особено внимание романа, придържайки се стриктно не само към репликите и сюжета, но и улавяйки духа на Дикенс. Под вдъхновяващата му режисура пейзажът от романа оживява – пренасяме се от блатистата местност край Темза до гъмжилото на Лондон и обратно. Нюъл използва всички възможности на новите технологии, за да възпроизведе града от XIX в. и определено успява да ни пренесе в магическия свят, пресъздаден от Дикенс в романа.

Историята на Пип – добродушен, наивен млад сирак, който живее с властната си сестра и милия й съпруг, ковача Джо, грабва вниманието на читателите от самото й издаване. Веднъж, докато се шляе из злокобните тресавища, Пип се запознава и се сприятелява с избягалия затворник Магуич без да подозира, че тази среща ще се окаже решаваща за живота му. Пип бива поканен в мистериозната къща на г-жа Хавишъм, където се влюбва в красивата Естела. Докато един ден анонимен благодетел не предлага да го превърне в джентълмен и да плаща за обучението му. Пип се мести в Лондон и се превъща в мъж с положение, изоставя корените си и така пътуването му се превръща в класическа история за желанието да бъдеш някой друг, с привкус на разказ за несподелената любов към една недостижима жена.

Мистериозната, прекрасно пресъздадена атмосфера във филма на Нюъл много точно отразява тона на Дикенс. Обратите в сложния сюжет са описани с нужните детайли, а всеки персонаж е изигран от талантлив английски актьор. Файнс и Бонъм Картър играят главните роли на двама от най-известните герои в английската литература и чудесно се допълват от осталата част от актьорския състав – Роби Колтреин, Юън Бремнър, Флеминг като Джо, а Ървин и Грейнджър внасят свежа енергия в образите на Пип и Естела.

Great.Expectations.2012.480p.BRRip.XviD-DiN