Преждевременно раждане – какво го предизвиква и как да се предпазим?

12
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Много бременни се страхуват от преждевременното раждане. Никоя майка не би искала да й се случи подобно нещо, още по-малко, когато е опасно за бебето. Често причините, които предизвикват преждевременно раждане не са съвсем ясни.

Въпреки това съществуват някои фактори, които биха могли да го предизвикат. Това биха могли да бъдат следните обстоятелства:

Маточна или вагинална инфекция

Бактериалната вагиноза е едно от тези състояния. Смята се, че подобни инфекции са виновни за почти половината преждевременни раждания. Лекарите предполагат, че подобен род инфекции са в основата на възпаления, които от своя страна водят до освобождаване на простагландини – вещества, предизвикващи съкращаване на гладката мускулатура (онази, която се съкращава неволево). Това от своя страна предизвиква контракции и в последствие – изтласкване на плода.

Усложнена бременност

Усложнения, като гестационен диабет, прееклампсия, прекомерна околоплодна течност, проблеми с плацентата (плацента превия или разкъсване на плацентата), биха могли да бъдат предпоставка за провокиране на ненавременно раждане.

Структурни аномалии на матката или шийката на матката

Деформирана матка или такава, която има структурни изменения, е предпоставка за усложняване износването на плода, което може да доведе до преждевременно раждане.

Инфекции на венците

Може да звучи несвързано на пръв поглед, но пародонтозата, гингивитът и всички останали видове бактериални инфекции по венците и устната кухина биха могли да бъдат виновници за предизвикването на тази опасна ситуация.

Лекарите подозират, че бактериите от венците достигат чрез кръвния ток до плода и ускоряват процеса на изтласкването му. Освен това има вероятност същите тези бактерии да предизвикат възпаление на шийката на матката, което също има вероятност да завърши с преждевременни контракции.

Стрес

Физическият и психически стрес са в основата на много механизми за отключване на различни заболявания. В този случай стресът също би могъл да се окаже фактор. Има статистика, която показва, че жени, работещи повече от нормалното, раждат по-рано от определения термин.

За да предотвратите евентуално преждевременно раждане е необходимо:

Да елиминирате стреса
Да внимавате за теглото си – не допускайте да качите повече от допустимото. Смята се, че между 13 и 18 килограма е в рамките на нормалното.
Взимайте си витамините, които лекарят ви е предписал. Важно е да поддържате имунната си система на високо ниво.
Хранете се здравословно – балансираната и премерена диета, обогатена с възможно най-разнообразната храна, е от изключително значение за вас и бебето ви. Уверете се, че сте включили всички необходими протеини, въглехидрати, мастни киселини и минерали.
Пийте много течности – не допускайте дехидратиране. Добрият воден баланс на тялото допринася за задържане на плода в нормалните граници на бременността.
Поддържайте венците си здрави – превантивното дентално здраве е от огромно значение. Затова се консултирайте със зъболекаря си.
Не стискайте урината – винаги ходете до тоалетна, когато ви се приходи, независимо колко често е. Може и да причинява неудобства, но задръжката означава задържане на бактерии в организма, а това е предпоставка за размножаването им и последваща евентуална бактериална инфекция.
Следете нивата на хормоните.