Фитнес, силови спортове, стероиди и косопад | Косопад

46
Добави коментар
korga
korga

Има ли връзка между бодибилдинг и косопад?

Могат ли силовите спортове и стероидите да предизвикат косопад

Един от фундаменталните въпроси в спорта и спортното здраве е дали силовите спортове и употребата на анаболни стероиди предизвикват косопад. По тази тема не можем да намерим еднозначен отговор и на практика тя е от типа „колкото майстори, толкова мнения”. Предлагаме на вашето внимание противоположните становища на двама американски специалисти по бодибилдинг и фитнес.

Арнолд Шварценегер никога не се е оплаквал от косопад

Д-р Рейдън: Силовите спортове причиняват косопад

За д-р Дан Рейдън, дали упражненията с тежести и употребата на анаболи водят до косопад, е въпрос от изключително голям интерес. Той споделя, че е посветил огромна част от личното си време за неговото проучване и мнението му се базира единствено върху богатия емпиричен опит.

Специалистът – медик обяснява, че силовите упражнения водят до увеличаване нивата на свободните андрогени (като тестостерон) и поради тази причина предизвикват косопад. В същото време подчертава, че това се случва най – вече при генетично предразположените към загуба на коса индивиди.

Д – р Рейдън обобщава, че тежките тренировки на бодибилдери, борци, самбисти, щангисти и други водят до увеличаване нивата на свободния тестостерон, което способства за поява на косопад, дори и при нулев прием на стероиди.

Диетологът М. Гилбърт: Спортът не е рисков фактор за поява на косопад

Специалистът по спортно хранене и суплементи Марк Гилбърт обаче застава на противоположното мнение. Според него, въпреки завишените нива на тестостерон заради тежките физически натоварвания, те в никакъв случай не могат да се наредят сред рисковите фактори за поява на косопад.

Джей Кътлър също няма косопад

Редовните тренировки не само не разрушават косата, но дори подобряват здравето ѝ. Диетологът обяснява, че благотворният ефект се дължи на засиленото кръвообращение и завишеният прием на протеини при спортистите, които заздравяват космения фоликул по уникален начин.

Марк Гилбърт е на мнение, че най – солидното доказателство зад неговата теза е фактът, че много малко от тъпканите със стероиди професионални бодибилдери страдат от косопад и оплешивяване.

Изводът, който бихме могли да направим е, че спортът и дори употребата на анаболни стероиди, като цяло не предизвикват косопад. Най – важна роля играе генетиката, срещу която медицината все още е безсилна.

06. април 2013 19:39:50 от Косопад

Категории: Любопитно за косопада |
Етикети: анаболни стероиди и косопад, тестостерон и косопад, фитнес и косопад |
Напишете Коментар