Тасос – зеления бисер в Бяло мореТуризъм и почивка на най-красивите места по света « Туризъм и почивка на най-красивите места…

4
Добави коментар
freeweb
freeweb

Тасос е гръцки остров в Егейско ( бяло ) море  и  се намира на 7 км. от континенталната суша. Островът е най-северният в морето и се отличава от останалите острови с богатата растителност и зеленина. Някои го наричат „ Зеления остров „ защото, погледнат от гр. Кавала, прилича на зелена планина, която се откроява на морската равнина. На острова населението е около 14000 души, като през активния туристически сезон, нараства многократно. До острова се стига от  град Кавала и Керамоти, от където тръгват фериботи и малки яхти, които превозват пътниците до острова.

 Тасос е желана туристическа дестинация за прекарване на лятната ваканция, защото климатът не е прекалено горещ и туристите могат да се насладят  на прохладни вечери, след прекарания ден на финния топъл пясък покрай морския бряг. Освен с пясък, на Тасос туристът може да се наслади и на бряг,  покрит с чакъл, но най-голямата наслада ще получи от гледката и гмуркането в кристално чистите води, които го заобикалят отвсякъде. Много от плажовете са скрити в малки заливчета, но някои от тях си имат имена, като най-известните са :  Алики в югоизточната част, Голдън бийч със своята широка плажна ивица с фин златист пясък и Мраморния плаж, който е смесен с бял пясък и мраморни малки камъчета по дъното. Много приятно местенце е плаж Салоникиос (Salonikios beach).

Освен за плаж, островът е подходящ и за туристически преходи. Планините са покрити с гъста растителност и борови гори, които изобилстват от извори с питейна вода и са лесно достъпни, като за улеснение на туристите са изградени и обозначени на няколко езика множество екопътеки.

Богатата история на острова предлага на любителите на историята, остатъци от храмове от старогръцката култура, театри, както и древни мраморни медали, които са разпръснати навсякъде. Голяма част от антиките се намират в близост до самите плажове, което прави комбинацията плаж с чадър и шезлонг, заобиколен от артефакти неописуемо.

Множеството ресторанти и таверни предлагат на туристите купища забавления, като най-вече се набляга на музикалните изпълнения, с репертоар от гръцкия фолк, придружен с уникалното за Гърция изпълнение на бозуки. Кухнята предлага множество местни гозби и специалитети, както и голяма част в менюто са включени рецепти от средиземноморската кухня. Зехтинът и медът са продуктите, които се произвеждат навсякъде на острова, като се предлагат на туристите от множеството сергии, разположени в грдчетата и селцата.

За да се насладим на всичките тези прелести, които ни предлага „ зеления остров „ трябва да го посетим между месеците май и края на септември, защото след това, климатът рязко се променя и времето става доста хладно и дъждовно, в следствие на което голяма част от заведенията и хотелите затварят врати до следващата година.