Магнолия – цвете от Изтока

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Магнолията е красиво цвете от Изтока, което ще превърне градината ви в истински рай. Ароматните и едри цветове на магнолията пленяват сърцата на градинарите и те изпълняват всяко нейно желание само за да се порадват на магията й.

Откъде идва магнолията

Не случайно магнолия се смята за цвете от Изтока. Растението произлиза от земите на днешна източна и югоизточна Азия, макар че има и видове, които се откриват на територията на Южна Америка. Смята се, че магнолия идва от древен род, който обитавал Земята преди 20 милиона години – доказват го откритите фосили.

Ботаници предполагат, че преди време растението е било опрашвано от бръмбари, тъй като пчелите още не са съществували. Ето защо устройството на цвета на магнолията е по-особено. Името си е получила през 18.век, когато ботаникът Чарлз Плъмър кръщава растението на популярния си френски „колега“ – Пиер Магнол.

В Китай, където цветето е на особена почит, хората вярват, че магнолията има своя история. Легендата разказва за младо момиче от бедно семейство, което умеело да прави красиви хартиени цветя, които после продавало на минувачите. Един ден в стаята й влетял папагал, който обещал да й помогне да забогатее, ако се грижи за него. За да съживи хартиените цветя, стопанката му трябвало да дава капка от собствената си кръв за всеки нов цвят. Но тя трябвало да обещае, че каквото и да става, няма да даде последната си капка кръв.

Така цветята оживявали в ръцете на момичето. Хората били омагьосани от красотата им и ги купували, а парите започнали да се трупат. Един ден обаче стопанката на папагала се влюбила в красиво момче, което за съжаление било много алчно. За да задоволи прищявките му, момичето трябвало да прави още повече цветя. Стигнало се до там, че то дало и последната си капка кръв и умряло, а от тази последна капка се родило цветето Магнолия.

Грижи за магнолия
Съществуват около 210 различни вида магнолия. Някои са дървовидни и на височина достига до 10м, други, които са по-разпространени в България, са храстовидни, но има и магнолии, които са подходящи за отглеждане в саксия. В зависимост от вида растението цъфти от ранна пролет до средата на лятото в розови, пурпурни, жълти или бели цветове.

Магнолията е топлолюбиво растение – не харесва сенчестите и ветровити места. Бъдете подготвени, че растението се развива доста бавно (може да отнеме и години). Освен това зависи дали сте го разположили на точното място. Веднъж открили къде магнолията се чувства добре, по-добре не я местете.

От април до юни подхранвайте растението с тор, а между май и юни може да го подкастряте. Магнолията се размножава чрез издънки, с помощта на семена или на отводи. Ако сте избрали първия начин, извършете процедурата между май и септември. Семената пък се сеят веднага след узряване, а отводите се закопават през есента и лятото се отделят от по-голямото растение.

Може да избирате между вечнозелени и ранноцъфтящи, между листопадни и храстовидни магнолии. Сред най-популярните видове са звездовидната (наречена така заради формата на цветовете й), лалеподобната (цветовете на които приличат на лале), голямолистната (надарена с широки листа, едри цветове и силен аромат), бялата и рубиненочервената магнолия.

Любопитно за цветето от Изтока

Ароматът и цветовете на магнолията намират приложение в китайската медицина. Доказано е, че растението гони стреса и напрежението, освен това намалява алергичните реакции и ограничава астматичните пристъпи.

Магнолията е и сред най-предпочитаните цветя в японските градини. 

12.04.2013/ Христина Спасова