Goodlinq – гост-блог статии

2
198
Добави коментар
georg4610
georg4610

Когато дойде момент за плащане на осигуровки, ние автоматично се насочваме към най-ниските проценти, които законът позволява. Това обаче далеч не толкова просто и в случая има много “ако”.

Правилното решение за всяка една ситуация може да бъде различно, но за да предприемете най-точното действие, добре е да работите с експерт счетоводител, който да ви насочи в правилната посока.

При осигуряване на висок процент

Ако изберете да се осигурявате на висок процент, ще имате доста облаги, особено ако разполагате със служители. Високият процент ви позволява да ползвате болнични, майчински или бащински, а фирмата ви реално ще продължи да работи докато ви няма там.

Плюсове на високия процент

Това е особено добър вариант за дружества от типа ООД, където има служители. Така държавата ще изчисли на какъв процент сте се осигурявали и ще получите обезщетение за месеците, през които не сте работили.

Високият процент позволява фирмата ви да функционира и без вас, докато вие използвате своя болничен. Това е добър вариант за по-големи предприятия.

Минуси на високия процент

Когато трябва да говорим за минусите на високия процент, тук трябва да отбележим фактът, че не са малко хората, които никога не излизат в болничен. В същото време, те плащат всеки месец по-голяма сума в сравнение с осигуряващите се на нисък процент.

Именно този по-деликатен момент прави наложително предприемачът сам да прецени на какъв процент да се осигурява. Възможно е например последният да спести пари, които сам да прецени как да използва в случай на здравословен проблем и по тази причина да не разчита на изплащането на болнични.

Нисък процент – без право на болничен

Ниският процент е това, което повечето хора предпочитат. Предимства и недостатъци определено има и в този вариант, като най-добре счетоводителят ще ви помогне да вземете най-доброто решение и да предприемете най-удачните действия.

Плюсове на ниския процент

Както вече споменахме, ниският процент е най-предпочитан като вариант. Причината е, че на момента получавате известно облекчение на доходите си, тъй като плащате по-малко. В този случай спестявате ежемесечно суми, от които така или иначе няма гаранция, че някога ще се възползвате.

Минуси на ниския процент

Това се ползва като вариант от някои ЕООД собственици, където фирмата спира да работи в момента, в който лицето спре да работи поради болест или при раждане на дете. В този случай обаче лицето не може да разчита на финансова помощ в случай на нужда, което прави този вариант малко по-рисков, макар и по-изгоден на момента.