Най-накрая: доживяхме електронен здравен картон | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Най-накрая: доживяхме електронен здравен картон
От днес можем да проверяваме или дори допълваме здравното си досие онлайн

15 Април 2013 12:10
2

принтирай

|

текст

Здравната каса пуска нова услуга днес, чрез която ще проверяваме епикризите си и ще се информираме за пациентските си права. Всеки ще има електронно здравно досие, което ще бъде достъпно с универсален код за достъп.

Новата услуга е част от концепцията за по-добро здравеопазване на Министерство на здравеопазването, която беше продължително дискутирана и отлагана в парламента през последните две години. Честата смяна на министрите допълнително възпрепятства развитието на здравната реформа.

Досега информационната система на Здравната каса беше достъпна само с електронен подпис, предлагаше данни единствено за дейности, заплащани от фонда, а информацията се обновяваше за месец. Идеята е занапред всички прегледи, изследвания и промени в здравословното ни състояние да се отразяват от медиците в реално време. Освен това ще получаваме известия по имейл и SMS за извършените дейности, както и за профилактиката, която ни се полага.

За да използваме досието не е необходимо да сме здравноосигурени. Универсалният код за достъп  ще се издава във всяка Районна каса, като заявлението за издаване и получаването на кода стават лично. Децата до 18 години нямат собствен профил, а информацията за тях може да се види през профила на родителя или настойника, който им е избрал личен лекар.

По-нататък ще можем да си избираме и личен лекар онлайн. От Касата обещават, че следващата стъпка е внедряване на електронна рецепта, но за това е необходимо всички изпълнители на медицински дейности да се отчитат онлайн. Болниците ще трябва да започнат да въвеждат информация всекидневно от началото на май. В противен случай Здравната каса ще спре плащанията по извършените от тях дейности.

 

Тагове: електронно здравно досие Здравна каса лекар онлайн епикризи