Първата жена в света с присадена матка е бременна – health.bg – Здравето от А до Я – присадена матка, бременна, туркиня, ин…

3
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Първата жена в света с присадена матка е бременна

Една на 5000 жени в света се ражда без матка.

Двадесет и двегодишна туркиня, която преди две години стана първата жена в света с присадена матка от починала донорка, вече е бременна, предаде АФП, цитирана от БТА, като подчертава, че това е първият подобен случай досега. Първоначалните тестове от последните две седмици съответстват на бременност, посочи в съобщение професор Мустафа Юнал, главен лекар на университетската болница Акдениз в Анталия /Южна Турция/.

Лекарите са имплатирали успешно в матката на Деря Серт няколко ембриона, получени чрез оплождане „ин витро“ на яйцеклетки на жената със сперматозоиди от съпруга й. Пациентката е в добро здраве, се подчертава в съобщението на лекаря. Деря Серт, която се е родила без матка, стана през август 2011 г. първата жена в света с успешно присадена матка. Първи опит за трансплантация на матка от жива донорка, осъществен през 2000 г. в Саудитка Арабия, е завършил неуспешно три месеца по-късно.

Успешното присаждане на матка през 2011 г., осъществено от екип от турски лекари в Анталия, възвърна надеждата на хиляди жени с подобен проблем. Според статистиките една на 5000 жени в света се ражда без матка. Бременността на Деря Серт крие много рискове, но ако се развива нормално, младата жена трябва да роди с цезарово сечение два месеца преди нормалния термин, отбелязват турските телевизии.

бутони за социални мрежи