Анемия – причини, диагноза и лечение

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Заболяването анемия се характеризира с намален брой червени кръвни телца, иначе казано, понижен хемоглобин. Води до чувство за умора, често съпроводена с трудности при запаметяването и депресивни състояния.

Анемия – причини, диагноза и лечение

Анемията причинява косопад, сърцебиене, виене на свят, намалени защитни сили на организма…

Анемията възниква, когато червените кръвни телца не доставят достатъчно кислород на тъканите в организма.

Анемията може да засегне всеки човек, но най-често се среща при бременните жени и малките деца.

В най-леката си форма протича без симптоми,а в тежка се проявява с умора, слабост, световъртеж и сънливост.Променя се нормалният цвят на кожата, устните, езика, на кръвоносните съдове по бялото на окото.

Ако не се лекува, анемията може да се усложни и да стане причина за общо влошаване на здравословното състояние, за забавено развитие на плода на бременната жена, както и за повишен риск от инфекции, от забавяне на умственото и физическото развитие при децата.

Жените на млада възраст имат нужда от два-три пъти повече желязо в сравнение с мъжете и възрастните жени.

Основните причини за анемията са хранителни или инфекциозни.

Липсата на желязо в продуктите, които консумираме, е най-често срещаният фактор.Еднообразното хранене с храни, богати на фитати – вещества, които възпрепятстват усвояването на желязото, води до недостига му в организма. За това допринася и недостатъчното количество фолиева киселина и витамини А и В12.Сред инфекциозните заболявания, които могат да доведат до анемия, на първо място е маларията. Следват анкилостомиазата и шистостомиазата, причинени от паразитиращи в организма червеи.Анемията може да бъде предизвикана също така от прекалена загуба на кръв, както и от консумация на заразена вода.

Диагностицирането на анемията започва с видимите признаци като бледост на кожата, умора и задъхване при най-малко усилие. Тези симптоми се дължат на намаления приток на кислород в кръвта.

Задължително се прави кръвно изследване, при което се измерва броят на червените кръвни клетки, концентрацията на хемоглобина и съотношението между броя на червените кръвни клетки и общото количество кръв. Извършват се и допълнителни изследвания за съдържанието на някои витамини, за наличие на антитела и т.н.

Лечението на анемията зависи от нейния вид.
•  Пернициозната (или мегалобластна) анемия се дължи на недостиг на витамин В12 и се лекува с прием на този витамин под формата на хапчета или инжекции.

• Желязодефицитната анемия се лекува с прием на желязо в продължение на 6 месеца. Този елемент се усвоява по-добре от младия( организъм. При лечението с желязо може да се появят нежелани ефекти като гадене и повръщане. В такива случаи се препоръчва хапчетата да се взимат по време на хранене. Желязото може да промени цвета на изпражненията, но това е нормално и не означава, че не се понася добре от организма.

• Хемолитична анемия се дължи на преждевременна смърт на еритроцитите (червените кръвни клетки) и затова е различна от другите видове анемия, при които причината е в недостатъчното образуване на тези клетки. Понякога тя се появява поради прием на някое токсично лекарство, което, разбира се, трябва да бъде спряно незабавно, но много често причините могат да останат неизяснени. Тогава лечението се състои в прием на кортикостероиди, желязо и фолиева киселина.

• Анемията при новородените се преодолява обикновено с кръвопреливане.

Желязо може да се набави с подходящо хранене. Съдържа се в голямо количество във водораслите, но това далеч не е обичайна за нас храна. Има го и в говеждото месо, което за целта трябва да бъде консумирано съвсем леко опечено, както и в телешкото и карантиите.
Добро количество желязо можем да си набавим от морските дарове, от белия боб, спанака, копривата, магданоза и сушените кайсии.