Запознай се с нашите

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Запознай се с нашите

Публикувано от Ivan Bedrov на 12 апр 2013 в категория статии | 13 коментарa

(Преди да започнете да четете, погледнете надясно и гласувайте в анкетата)

Връща се мъж от командировка и заварва съпругата си с друг. „Спокойно, скъпи, той е от гражданската квота“, обяснява жената. Този виц се роди още в началото на протестите през февруари, когато новопоявилите се говорители на улицата поискаха гражданска квота в ДКЕВР, в министерствата, в парламента, навсякъде. Изразът „гражданска квота“ стана част от звуковия фон, а част от партиите решиха, че е задължителен. Резултатът е, че този израз вече нищо не казва, но пък е много удобен параван за прикриване на зависимости между „граждански“ кандидати и партийни ръководства, както и за обясняване на решения, които иначе не могат да бъдат обяснени.

Най-голямата гражданска квота „отпусна“ Яне Янев, който застана пред камерата, изпъна се на входа на Народното събрание, отвори вратата и покани гражданите да влезнат вътре. Янев дори се охарчи, за да може повече хора да видят този забавен клип и да разберат, че той жертва 60% от местата в листите си в полза на гражданите. После нищо.

БСП тръгна по обратния път и вместо да кани гражданите, направо ги показа. И тогава стана още по-забавно. Бивши червени депутати, близки сътрудници на министри от тройната коалиция и придворни интелектуалци бяха опаковани като гражданска квота. ГЕРБ игра по-консервативно и ограничи кражданската си квота до няколко спортисти и бивши полицейски шефове, нещо като цивилни униформени.

После дойдоха двойното гражданство на оперния певец Калуди Калудов и двойната партийна самоличност на шампиона по бокс Детелин Далаклиев. Поне тройни се оказаха партийните пристрастия на Мартин Захариев, но той остана, а Калудов напусна листата на БСП, където и без това не се вписваше сред доказани в боя верни другари.

Бившият зам.-министър на образованието в правителството на Сергей Станишев Кирчо Атанасов също е етикиран като гражданска квота. Бившият шеф на Комисията за финансов надзор, и той избран от тройната коалиция, Петър Чобанов също е в списъка на гражданската квота. Преди парламентът да го избере на този пост през май 2009 г., Чобанов оглавяваше Агенцията за икономически анализи и прогнози към Министерството на финансите. Коректно е социалистите да го броят не от гражданската, а от квотата на Орешарски.

На 8-мо място в червената листа в 23-ти район в София е Добромир Задгорски. Също от гражданската квота. Този „новопривлечен гражданин“ вече два пъти е бил депутат от листата на „Позитано“. Този път лидерът на националистическата организация ОКЗНИ (Общонароден комитет за защита на националните интереси) не е в качеството си на коалиционен партньор, а на… гражданин. На европейските социалисти вероятно ще им е интересно да прочетат братските изказвания на Задгорски пред форуми на „Атака“.

На второ място в Габрово като гражданин се явява Георги Терзийски, който през 2009 г. беше избран за депутат от обявилата се тогава за дясна консервативна партия РЗС. После Терзийски стана независим, но прехвърли субсидията си към БСП. Като добавим изказването на Румен Овчаров от есента на 2009 г., че БСП е участвала в създаването и подпомагането на РЗС, нещата си идват на мястото. Терзийски се завръща вкъщи с табела „гражданин“ на врата.

Гражданката д-р Анелия Клисарова е на четвърто място във варненската листа на червените. Тя е уважаван лекар, два мандата е била ректор на Медицинския университет във Варна. В момента обаче д-р Клисарова е общински съветник от БСП и председател на комисията по здравеопазване в местния парламент. Става дума за същия общински съвет, който десетки хиляди варненци поискаха да подаде оставка, но той пък не подава.

В ГЕРБ не говорят толкова често за гражданска квота. Листите им са като класация на най-влиятелните хора в администрацията – министри, заместници, областни управители, депутати… Гражданската квота при тях се оказа физкултурна квота. Шампионката по борба Станка Златева е кандидат-депутат в Сливен, а шампионите по гребане – Румяна Нейкова, и по бокс – Ивайло Маринов, очакват подкрепа от избирателите във Варна. Малка подробност е, че Нейкова е съпруга на министъра на спорта в правителството на ГЕРБ Свилен Нейков и така квотата става гражданско-семейна.

Сред непартийните кандидати е и шуменският директор на МВР Любомир Христов, но и той не е толкова от гражданската, колкото от квотата „Килърите“. Тази квота осигурява бързо израстване на участниците в делото. Дори и Цветан Цветанов представи Христов в „Арена Армеец“ именно с успеха му по „Килърите“. Прокурорката Ася Петрова вече е зам.-главен прокурор, полицаят ще става депутат, само съдията чака още. В Ямбол начело е баскетболният треньор Иван Чолаков, който макар от две години да е общински съветник от ГЕРБ, все още се води като гражданска квота.

Така приключи поисканото от улицата отваряне на партиите към гражданите. Приключи преди да е започнало. Най-верните, проверените, нашите. Нищо ново, нищо различно, поне в листите на двете най-големи партии. А когато не е удобно публично да обясним, че едикойси е от нашите и защо е от нашите, тогава го пишем от гражданската квота.

снимка: припомнете си как се пише хиксче според указанията на ЦИК

“Труд“