Tаблет PC ( tablet ) – Как да изберем ?

1
Добави коментар
bmarket
bmarket

продажба на лаптоп компютър принтер монитор фотоапарат камера телевизор

 

 

Tаблет PC ( tablet ) – Как да изберем ?

Как да изберем Таблет PC ( tablet ) – най-важното е да определите за какво най-често ще го ползвате и потърсете таблети, според бюджета който имате и да включва характеристиките без които не можете или с които не бихте направили компромис.

Как да изберем Таблет PC ( tablet ) – най-важното е да определите за какво най-често ще го ползвате и потърсете таблет компютър, според бюджета и да има характеристиките без които не можете и не бихте направили компромис с тях..

Доскоро изборът на таблет компютър беше видимо лесна задача тъй като на пазара се предлагаха 4-5 модела Тablet PC. Разбира се там водещ беше без условно iPad на Apple. Това обаче вече не е така.  Вече имаме богато предлагане на таблети от различни марки, серии и характеристики. Това прави изборът на таблет малко по-труден, като трябва да имаме предвид че предлагането и пазара на таблети тепърва прохожда. а разнообразието ще става все по-голямо.

Таблетите се наложиха сравнително бързо на пазара, но те теперъва ще се развиват, а и за момента не могат да заменят лаптопите.

Ако сте решили да си купите таблет pc който е компактно устройство разполагащо със среден до  голям сензорен екран, трябва да имате предвид някои фактори, преди да похарчите известна сума пари, като в момента за подобна сума бихте могли да инвестирате в пълноценен лаптоп компютър . Таблетът е устройство, което ще бъде на всякъде с вас затова е важно да е удобно и да има опциите които са ви реално небходими.

Първият въпрос както и за други подобни устройства като лаптопи и настолни pc компютри определете

За какво ще го използвате таблета ?

 Имайте предвид че в общия случай, таблетът едва ли ше може да замести преносимия компютър. Превръщането на таблет в лаптоп изисква не малка работа а и специфични промени в операционната система за да бъде удобен за ползване с чуствителен на допир екран.

Таблет компютрите са подходящи ако искате да :

• разглеждате съдържание в интернет
• проверявате електронната си поща
• гледане на филми (според размера на таблета /неговия екран/ и параметри)
• някой по не претенциозни игри

Не сме споменали четенето на е-книги въпреки че с таблетите, може да го правите но ако това е основната ви задача то много по-удобни за това за специализираните четци на е-книги.

Като към горе посочените задачи за които може да ползвате таблета са:

• видеоконференции по скайп или други подобни приложения
• календар
• списъци със задачи и организация на срещи
• отдалечен достъп до компютри

Тези задачи могат да бъдат извършвани с повечето таблети налични в момента на пазара но трябва да подберете и подходяща голямина на екрана за някой от теб, в протичен случай вашият таблет компютър едва ли ще ви е много удобен.

Истината е че в 80% от случаите таблета се използва за обмен на инфомрация и разгледането на такава и само в 20% за работа като дори тази цифра обикновенно означава че нямата достъп до пълноценно PC  или лаптоп. Затова  задайте си въпроса какви са основните задачи които искате да правите с вашия таблет.

Предимствата на таблетите са не малко като основните са : те са леки и в голяма част от случайите изключително портативни, нямат вентилатори които да се задръстват с прах о не шумят, идеални са за консумиране на съдържание и имате голям избора и достъп до разнообразни приложения като компас, аудио метър, скайп, fаcebook, баркод скенере и още хиляди други налични за сваляне както да речем в Android Market.

Като някои по основни недостатъци на таблетите можем да отбележим: малкото пространство за съхранение на данни в сравнение с това на лаптопите или настолните компютри, все още сравнително скъпите планове за пренос на данни (3G) от мобилните оператори и липсата на физическа клавиатура (въпреки възможността на някой модели да си добавите такава допълнително).

Като тези недостатъци може би не биха били такива за вас според това за какво ще ползвате вашият таблет компютър.

Хардуерът

Разбирането към момента е че хардуерът няма толкова голямо значение специално за таблетите, както за друг тип устройства. Затова прегледайте най-вече само основните спецификации. Мобилните операционни системи са проектирани специално за таблети и не се нуждаят от същото количество процесорна мощ и памет както лаптопите например.

За това при таблетите по-важно е да базираме избора си според това за какво ще ползваме Tablet PC – то и да се ориентираме да речем към най важното размера на екрана резолюцията която поддръжа той, също така интересно би било какви портове поддръжа.

Памет за Таблет – Огромния обем информация които ни заобикаля обикновенно изисква да имате достатъчно свободно място, но както за таблетите така и за повечето смартфони най-евтиният и изгоден вариант това да стане е чрез голям обем вътрешна памет. Затова проверете до какъв размер може да поддръжа модела към които сте се насочили.

Екрана на Таблета – Размерът на екрана и резолюцията може би е един от най важните параметри, не само защото правилният избор зависи от това за какво ще го ползвате и каква работа желаете да извършвате но и защото той пряко рефлектира върху теглото на таблетите.  На пазара в момента може да намерите таблети с размер на екрана от 4-5″ до над 12 инча, като едва ли първите биха ви били удобни да гледате филм или да играете пълноценно игри но биха били перфекти ако искате да комбинирате компютър и телефон в едно да речем с предложеният на DELL Streak 5 и DELL Streak 7 .

Портове на Tablet Pc. Портовете са сериозно дискутирани. Някой разполагат с 30-пинов док конектор, HDMI, Micro SD и USB и т.н.

Ако портовете за вас изключително важни много е вроятно именно това да определи избора на таблет.

Таблет Свързаност  – Това е важна характеристика. Вече всички таблет компютри идват с Wi-Fi и в повечето случай с Bluetooth. Някои модели предлагат също и с 3G (iPad, DELL) или 4G (Xoom) . В този случай важно е да прецените какъв тарифен план ви е небходим за да не се окаже че неочаквано таблета ви е изразходил неочаквано голям обем трафик тъй като настройките на приложенията които сте инсталирали или са ви небходими биха изисквали постоянна свързаност с интернет.

И идва ред за софтуерната среда която ще бъде налична във вашия таблет.

Таблет операционна система –

Изборът на софтуерна платформа също е важен аспект към финалното ви решение за покупката на таблет освен ако няма да го ползвате единственно да разглеждате страници в интернет и малко скайп 🙂 

Ако ще ползвате специални приложенията на своя бъдещ таблет проверете те каква операционна система изискват ако ли не то проверете какво бихте искали да ползвате и кои интерфейс и коя операционна система са ви най-подходящи. Най-често повечето таблети идват с предварително инсталирана софтуерна платформа и набор от базови приложения. Ако искате да ползвате своя таблет над това ниво то проверете както се предлага в онлайн магазина на Apple App Store където има над 80 000 приложения за iPad или Android Market -а където асортиментът се увеличава постоянно. Като тенденция расте постоянно и активирането на нови инсталации на Android a Андоид Маркет е специализиран за приложения ( свободни и платени ) за таблети с тази система.

За това преди покупката на таблет прегледайте предложенията в Android Marketplace и Apple App Store, за да се убедите коя платформа предлага желаните програми.

В заключение трябва да отчетете няколко основни неща при избора на таблет – за какво ще го използвате, какви са хардуерните ви изисквания (размер и резолюция на екрана, свързаност Wifi/3G/4G, портове), с какъв бюджет разполагате и ако имате изисквания към операционната система и приложения които искате да ползвате.

Най-популярни таблети към момента

Има няколко предложения които се открояват а те са : iPad и iPad 2 с iOS на Apple, Samsung Tab работи с Android версия 2 или 3, Motorola Xoom с Android 3.0 Honeycomb, в момента излизат предложения на DELL , Acer , Prestigio . Разбира се, на пазара се предлагат много повече таблети и непрекъснато излизат нови затова най-добре е да прегледате актуалните предложения за Таблети .

В крайна сметка избора на Tablet PC е в голяма степен много лично решение, което може да бъде предопределено от причързаност към определена марка на пазара, дизайнерски вид ( особено за дамите ) или конкретни опции които са задължителни за извършване на конкретна задача .

Източник: technews.bg

Сподели в:

През второто тримесечие на годината корейският гигант Samsung отчита 26% спад на печалбата заради по-слабите продажби на подразделението за LCD панели.

Съдебните приключения на Samsung и Apple продължават. Наскоро Samsung поиска от международната търговска комисия да забрани вноса в Щатите на продуктите на американската компания под предлог, че нарушават патенти

Производството на таблети се засилва според DigiTimes. Предлагането на таблетите ще е по-високо през третото тримесечие като вече много производители вече анонсираха собствените таблет модели, но, все още, на пазара не се забелязва кой знае какво предлагане на тези компютри.

Всеки четвърти телевизор, продаден през настоящата година, ще има някакви интернет възможности, като през 2015-та делът на уеб-съвместимите ТВ ще нарасне до 47%.

Лаптоп наричаме персонален преносим компютър често срещан още като „портативен компютър“, „ноутбук“, „мобилен компютър“ и други.  Laptop термина произлиза от lap което е означава скут в превод от англ. език, т.е. с такива размери и рама, които го правят удобен за ползване в скута на човек.

Днес от MSI разшириха своята X-Slim серия лаптопи с двата нови 14-инчови модела – X460 и X460DX. Ноутбуците пристигат с второ поколение Core i7 процесори и последно поколение технологии за трансфер – Intel Wireless Display, Bluetooth 3.0 и USB 3.0.

 

Един от големите плюсове на Nokia Maps, освен безплатната навигация в целия свят, е възможността картите да бъдат заредени в телефона през компютър или изтеглени през Wi-Fi

Intel обяви, че скоро ще спре производството на 6-ядрения чип Core i7-970 и на още три нисковолтови процесора за лаптопи – Celeron U3400, Core i5-540UM и Core i7-660UM.

AMD подготвя за пазара енергийноефективния процесор E-450, предназначен за вграждане в лаптопи. Ускореният APU чип включва две изчислителни ядра с тактова честота 1,65 GHz и видео ядро Radeon HD 6320.

Intel показа най-малкия сървър за използване в „облачни” среди. Решението „Cloud-in-a-Box” стъпва на хардуерна платформа Xeon, в частност процесори Xeon 5600 и E78800/4800/2800.

Тайванската компания MSI, един от големите производители на компютри и лаптопи, атакува пазара на таблeти с модела WindPad110W Tablet PC , представен по-рано тази година на изложението Computex 2011.

Mozilla продължава да пуска по ускорен график нови версии на своя браузър Firefox. В канала за разработчици вече е достъпна за сваляне и тестване версия 7 – Aurora.

BlackBerry отбелязва бърз спад в популярността според comScore. Една от водещите някога смартфон платформи вече е на трето място с пазарен дял под 25%. При това падението е мълниеносно. По-рано през годината, през февруари, BlackBerry държеше 28,9% от пазара на смартфони, а през май това число е било 24,7%. Прогнозите са, че през август, когато излезе следващия анализ на пазар, нещата едва ли ще са много по-различни.

 

HP предложи чисто нов модел мултифункционален лазерен принтер HP LaserJet Pro 100 color MFP M175nw към продуктовия си каталог.  е и най-малкия и компакет принтер от подобен тип в портфолиото на компанията. Според производителите от HP то е подходящо за малкия и средния бизнес, като e мултифункционален и предлага професионален печат, ксерокопиране и сканиране в комбинация с пестящи време и пари функции.

 

Трудно е да се повярва, но въпреки че остават шест месеца до шоуто CES 2012, вече получаваме новини, свързани с него. Според информацията, с която разполагаме, Стив Балмър се кани да направи първото официално изявление, свързано с Windows 8 точно по време на електронното шоу през 2012-а.

 

Производството на смартфона iPhone5 е възложено на Тайванската компания Pegatron  от Apple и е за 15 млн. броя iPhone 5, чиито доставки се очаква да започнат през септември.

Стратегията на Nokia да намали темпото, с което губи пазарни дялове, явно включва намаляване на цените на някои от смартфоните й. Според информация на агенция Reuters най-голямо намаление финландската компания е направила на цените за водещите си модели – N8, C7 и E6.

Таблетът на Sony S1 и S2 може да бъде видян от потребителите в края на лятото, но вече има налични видео и снимки.,  благодарение на сайтовете Notebook Italia и HDblog.it можем да ги разгледаме по-добре.

Най-големият онлайн аукцион в света eBay обяви придобиването на мобилната платежна система Zong.

Огласената сума по сделката е 240 милиона щатски долара. Компанията Zong беше основана през 2008 година от предприемача Дейвид Маркус и е един от пионерите на пазара на мобилни разплащания, съобщава TechCrunch.

Motorola намали цената на своя таблет компютър Xoom. Версията на устройството с Wi-Fi връзка вече струва $499, което е с над 100 долара по-евтино от първоначалната цена.
Xoom излезе на пазара през март на цена от $599,99, която беше определена като доста висока за продукт, призван да конкурира епълския iPad. В момента Xoom с Wi-Fi струва колкото най-евтината версия на iPad 2. Версията на таблета с 3G модул запазва цената си от $799.