Малка черна рокля – Edna.bg

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Снимка:
Thinkstock

Това не е приказка за рокли. Въпреки това, вълшебният сюжет е безупречно вплетен в нишките на близо 90-годишната история на малката черна рокля.

Не, не защото в създаването ѝ има мистика или тайнственост. Напротив. Истинската магия на черната малка “красавица” е съвсем елементарна. Всъщност, нейното чародейство се крие в това, че тя присъства под различни форми, кройки и модели в гардероба на всяка жена по света…

Независимо от възрастта, телосложението или ръстта си, всяка Edna дама по света има в будоара си минимум един брой от Нея – малка, черна, стилна, подходяща за всеки повод…

Идеята за малката черна рокля се ражда през 1926 година, а вълшебната орисница, която извайва детайлите й е самата Коко Шанел – Edna от най-известните модни диктаторки на XX век.

Всъщност, черните рокли съществуват и много преди това, но дотогава те винаги са били символ на скръб и траур и в тях са се обличали единствено овдовели жени.

Ако се върнем назад в дантелените хроники, появата на малката черна рокля не е никак случайна. През 20-те години на миналия век еманципацията се развива с пълни обороти. Прическите на жените се скъсяват, дължините на полите също. Дрехите стават все по-разголени и прилепнали по нежния силует. Точно тогава Коко Шанел, която набира все по-голяма популярност в света на модата, съзира Edna прекрасна възможност.

Шанел усеща необходимостта от ново дамско „оръжие“, което да преобърне установените стереотипи. Тя напипва „правилната игла“ и ушива роклята, която по-късно ще се превърне в неизменен тоалет на някои от най-големи холивидски изкусителки като Одри Хепбърн и Мерилин Монро.

Да се направи рокля, която да бъде емблема на стила, изтънчеността и елегантността, но едновременно с това да бъде революционна, новаторска и неповторима, не е никак лека мисия. Но Коко Шанел успява не само да я създаде, а и да я утвърди във времето, така че малката черна рокля да продължава да бъде символ на изискаността и съвършенството и до днес.

И така в продължение на 87 години „малката черна перла“ на Шанел заслужено печели симпатиите на нежния пол по света. Без значение от модните предпочитания на дамите, тази рокля някак обединява техния вкус и усет за женственост, като задоволява дори най-претенциозните „принцеси“.

Предимствата на малката черна рокля пред останалите съвременни дизайнерски „изобретения“ може би са повече от нишките, вплетени в кашмирената материя, с които е била създадена тя. Въпреки това аз ще ви споделя най-важните според мен причини, заради които тя е толкова прекрасна…

Предлага се в безброй вариации, различни форма и дизайн.
Наистина е подходяща за абсолютно всякакъв повод.
Перфектно пасва на всякакви фигури – на по-дребни и по-високи жени, на много слаби или по-закръглени дами.
Лесно се съчетава с чанта и обувки, както и с всякакви други разнообразни бижута и аксесоари.
Дори да имате десетки малки черни рокли по закачалките ви, винаги ще им намерите правилно и практично приложение.
Можете да я намерите интерпретирана различно от всяка Edna модна марка по света и да я закупите на цена, съобразена с вашия личен бюджет.

Може би ще прозвуча изтъркано, точно като износен захабен черен плат, но наистина има неща, които никога не излизат от мода. И малката черна рокля е едно тях. Дори да се съмнявате, че днес ще бъдете актуални и стилни, облечени в нея, погледнете към иконите на женствеността Одри Хепбърн и Мерилин Монро, които никога не грешат!

Това не е приказка за рокли. В тази история даже няма и магия. Има само Edna малка черна рокля, която, ако за миг си представим, че можеше да говори, щеше да потропва тихо от вътрешността на гардероба, да подава нежно ръкави и да прошепва привлекателно: „Облечи ме, облечи ме…“