Светът отбелязва Деня на Земята

2
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес отбелязваме Световния ден на Земята.Той е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 175 държави, насочени към опазване на планетата и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.  

Всичко започва на 22.04.1970г. Американският сенатор Гейлорд Нелсон открива първият официален Ден на Земята с цел да привлече общественото внимание, за да се приемат необходими закони за почистването на замърсените реки и другите източници на питейна вода През 1990 г. отбелязването на Деня на Земята излезе извън границите на САЩ и стана Международно събитие.

 От 1990 г. започна да действа международна организация за Деня на Земята с идеална цел, регистрирана в Канада и САЩ и координираща дейностите по случай Деня на Земята на 3200 организации в 141 страни.

Международният Ден на Земята тази година е посветен на „Лицата на изменението на климата”, като призовава всеки човек да фокусира вниманието си и да предприеме действия за постигане на по-устойчив начин на живот. Денят на Земята ще действа като отправна точка, в която се настоява за незабавни действия за осигуряване на възобновяема енергия за всички и устойчиво бъдеще за нашата планета.

Движението „Ден на Земята” призовава местни, национални и международни лидери да намалят и прекратят субсидиите за изкопаемите горива, да насърчат идеята за използването на възобновяеми енергийни технологии и  подобряване на енергийната ефективност. Денят на Земята има за цел да вдъхнови хората да се грижат по-добре за околната среда и да ги научи да се гордеят с това.  

Денят на Земята ще бъде отбелязан и в много градове в България с кампании за залесяване, почистване и ред други събития.