Температура при децата ~ Нещата от живота

0
Добави коментар

  

 Нормалната температура при детето е от 36,5°C сутринта да 37,5°C вечерта. При натоварване температурата на детето може да достигне до 37,8 °C. При ректално измерване температурата не трябва да надвишава 37,2 °C. Нормално  температурата на децата се покачва по бързо и обикновенно е по висока от тази на възрастните. Трябва да се отбележи че температура от 38°C , която се задържа продължително е много по опасна от моментно измерена температура от 40°C.  По опасна е и тмпературата при деца до 2 години т.к. може да доведе до гърч.Причината за повишаване на температурата е че оргънизмът се защитава от някъкво нападение/микроб, вирус/.Разбира се причината може и да е много по травиална- да е предизвикана от претопляне, от обезводняване дори и от самото мляко/ твърде концентрирано/. В най общ план температурата обикновено е първия признак за някакво неразположение. Трябва да се вземе в предвид че ако детето има апетит   и е в добро общо състояние няма нужда от притеснения.

Кога трябва да се потърси лекарска помощ обезателно:

 1.При температура над 39 °C

 2.При   много    слабо   повишение на    температурата  над 37°C   сутринта и 38   вечерта, продължаващо няколко поредни дни.

 3.Ако детето е болно и вдигне температура/ възможно е да настъпва някакво усложнение/

 4.След като лекарят е предписал някакво лечение и след 3-4 дни няма подобрение

 5.При т.н. обърната температура/по висока сутрин 37,5°C и по ниска вечер 37°C/. Причината е че това обикновено е признак за скрита хрема.