Козметик от старата школа – Edna.bg

2
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Снимка:
Thinkstock

Име: Калина Симеонова

Възраст: 45

Години опит в козметиката: почти 20
 

Калина Симеонова

Как може една жена най-лесно да отстрани неприятно окосмяване по лицето – тъмен мъх над горната устна, например?
За нас козметиците всеки метод е „лесен“, но ефикасен е подходящият метод. Дали ще изберете кола маска, фото- или лазерна епилация, електро пинсета, обикновена пинсета или конец е ваше решение, а най-доброто такова се взима след консултация с вашия личен козметик.

Кои са най-добрите методи – кола маската, фото или лазерна епилация, изсветляване или отскубване с пинсета? Какви са негативите на всеки метод?
Всеки един метод е резултатен, но като по-ефикасен се определя този, който е, както по-горе казах, правилно избраният, и, разбира се, сте последователни в прилагането му.

Какви опасности се крият за кожата при отстраняване на косми от нежната кожа на лицето?
При работата с апарати рисковете идват от неправилното настройване на апаратите, а при немеханичната епилация – в погрешната посока на изскубване на косъма, което води не до неговото изкореняване, а до скъсването му.

Кога е най-подходящото време през годината за извършване на процедури лазерна и фото епилация и защо?
Неподходящи са месеците със силно слънцегреене, защото излагането на пряка слънчева светлина е опасно след процедури. Важно е да се напомни, че дамите трябва да използват слънцезащитен крем, когато излизат, независимо дали е лято или зима.

Вярно ли е, че ако се прави кола маска на горната устна, епидермисът се отпуска?
Зависи от техниката на правене на кола маска. Аз самата почти 30 години си правя кола маска на горна устна и лично мога да ви уверя, че това не се е случило. Причините за отпускането на кожата са и други, коренят най-вече с цялостното отпускане на кожата с възрастта.

Как бихте посъветвали лично вие дамите да се обезкосмяват по лицето? Какво трябва задължително да знаят?
Бих ги посъветвала да се консултират със специалист. Съветите за обезкосмяване и каквато и да е друга козметична процедура се дават след диагностика на кожата и косъма. В нашата професия универсални неща няма. Всичко е наистина строго индивидуално.

Споделете вашето мнение за домашните маски и процедури и могат ли те изцяло да заместят професионалния козметик?
Грижата на козметика може да достигне до 50%, останалите 50% са ваша грижа вкъщи. Вашата грижа е в това да подържате идеална ежедневна хигиена на кожата си и да нанасяте защитни кремове. Нашата грижа е да работим в дълбочина.

След толкова години опит в козметиката, издайте ни по една „бабина рецепта“ за мазна, смесена и суха кожа.
Преди години – с удоволствие, но сега бих посъветвала да не експериментирате с „бабини рецепти“ или и да го правите – продуктите за такива рецепти трябва да са в действителност натурални и екологично чисти, независимо какъв тип кожа имате.

Въпроси към Калина Симеонова можете да задавате на нашата редакционна поща: [email protected].