Как да украсим яйца – Edna.bg

0
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Ефектът от декупажа е поразителен

Снимка:
pinterest.com

Този път ще направим една разходка в миналото, която ще ни отведе в XVIII век и по-точно в двора на Мария Антоанета, където тя и придворните й използвали старинна техника за украса, наречена декупаж („decoupage“ – от фр. в превод думата означава „изрязвам“) или казано с други думи изготвяне на колаж или хартиена апликация.

Декупажът е приложно изкуство, при което се изрязва мотив или изображение от различен материал (предимно хартия, но също така дърво, кожа, порцелан, керамика, стъкло, метал, тъкан и др.). След това мотивът се залепва или с помощта на различни техники за декупаж се прикрепя върху дадената повърхност.

С тази техника сме способни да покрием цялата черупка или само част от нея и да дорисуваме другите пространства от яйцето с бои

Тази техника за украсяване на предмети била изобретена от китайските селяни още през XII век с откриването на червената тънка хартия. С нея те започнали да декорират различни предмети от бита си.

В Европа декупажът води началото си още от ранното средновековие. За пръв път за декупажа като изкуство се споменава още в края на XV век в Германия, където започнали да прилагат изрязани картинки за декорация на мебели. Особена популярност декупажът придобива през XVII век във Венеция, когато на мода идват мебели, инкрустирани с японски и китайски орнаменти.

Венецианските майстори изкусно изрязвали мотивите и ги залепяли върху повърхността на мебелите. След това ги покривали с няколко слоя лак за защита. Така чрез този вид апликация майсторите на мебели се опитвали да имитират скъпоструващите източни инкрустации.

Можем да приложим дори дантела

Или пък вестникарска хартия

Във Франция декупажът бил много модерен в двора на крал Луи XVI, а неговата съпруга Мария Антоанета и придворните й дами го използвали за украса на творби на художници от ранга на Ватто и Фрагонар.

Декупажът добива масовост в Англия през Викторианската епоха. От Острова декупажът е пренесен в Америка като хоби, където бил особено популярен през Първата и Втората световна война.

Разноцветни салфетки в действие

В наши дни тази старинна техника намира широко приложение върху дизайн на чанти, шапки, бижута, подноси, коледни украси, съдове, опаковки, предмети, мебели и т.н. Сега обаче ще поговорим за нейната изящна и разнообразна употреба под формата на украса за великденски яйца.

Необходими продукти и материали:
* няколко броя яйца
* салфетки или фина хартия
* специално декупажно лепило (ще го намерите в магазините за художнически материали, а можете да го замените и с „Ц-200“)
* четка за рисуване
* ножица

Ето ви и вариации с карирана хартия

Начин на работа:
* Ако няма да консумирате яйцата, ги пробийте с игла и източете жълтъка и белтъка. След това с четчица нанесете фин слой лепило по повърхността на черупката, където искате да залепите хартията. После притиснете изрязаната хартиена декорация и отново загладете с тънък слой лепило, като внимавате да не разкъсате хартиените елементи.

Вече сме на музикална вълна

А за финал заложихме на по-минималистичните творчески решения

* Много е важно към яйцето да прикрепите само най-горния слой на салфетката (най-често те са дву- и трипластови), за да се избегнат грапавините и излишното и неестествено орелефяване на яйчената повърхност. Когато минат няколко часа и лепилото засъхне напълно, можете да нанесете още 2-3 слоя от него с примесен брокат за допълнително заглаждане и блясък на черупката.

* Ако пък сте решили да похапнете великденските яйца, тогава ви предлагаме един напълно безвреден и органичен заместител на фабричното декупажно лепило. То се приготвя, като разбиете един белтък с една супена лъжица захар до получаване на не много гъста пяна. Съберете течността под нея и я ползвайте за залепване на хартиените изрезки върху черупката.

* Видео с декупажна техника за декорация на великденски яйца.