Почина Петър Гюзелев от „Щурците“

4
Добави коментар
chuime
chuime

Китаристът на „Щурците“ Петър Гюзелев е починал в 11.30 ч днес в дома си след продължително боледуване. Преди 6 години музикантът беше диагностициран с тумор в мозъка.

Петър Гюзелев е роден на 10 декември 1945 г. в Стара Загора. След емблематичната му работа с „Щурцуте“ през 1993 г. той започва работа по първия си самостоятелен албум. Основава и групата „Стари муцуни“, в която свири на китара, а вокал е Георги Минчев.

През 2010 г. беше организирана кампания за набиране на средства за лечението на Гюзелев. През ноември миналата година обаче прогнозите на лекарите му дадоха само няколко месеца живот.

Поклон пред паметта му!

 
Петър Гюзелев (Пеци) – български музикант, най-известен с работата си в рок групата „Щурците“, където е китарист, вокал и композитор Преди „Щурците“ е основател на групите „Сините звезди“ и „Слънчевите братя“.

Гюзелев е автор на музиката и аранжимента на редица песни на Щурците, сред които „Дай ми малко нежност“,“Сватбен ден“, „Когато си отива любовта“, „Стълбата“ „Неизживените неща“ , „Светлият век“,“ Кой съм“, „Кралят рок“ и много др. През 1993 г. започва самостоятелен албум и основава първата българска Рок супер група „Стари муцуни“, в която са Петър Гюзелев-китара, Георги Минчев-певец, Георги Марков-барабанист от “ Щурците“, Иван Лечев-китарист от „ФСБ“ , Ивайло Крайчовски-басист от „ФСБ“. През 1994 г излиза албума на групата- „Бира, секс и Рок енд рол“ и става албум № 1 за България, а песни, като “ Бира, секс и рок енд рол“, „Мързелив бирен ден“, „Блудният син“, „Купонът тече“, „Музикантска съдба“ и др., стават хитовете на „Стари муцуни“. Музиката е на Петър Гюзелев, а текстовете на Георги Минчев.

Петър Гюзелев има много песни,които са носители на награди в БНР една от която е „Когато си отива любовта“ по текст на Волен Николаев. Има и награда от Златният Орфей за песента „И една звезда“ .Награден е с орден “ Св. св. Кирил и Методий “ първа степен за особенно големите му заслуги в областта на културата и изкуството. От 2007 г. е общински съветник в СОС.