8 от най-миролюбивите държави в света – тема за Светът – Idi.bg

52
Добави коментар
tao
tao

 

Знаете ли кои са най-миролюбивите държави в света? Всяка година, от 2007 г. насам, се прави проучване, измерващо спокойствието на страните и регионите. Добрата новина е, че през 2012 г. като цяло светът става по-спокойно място, поне според проучването. Ето и топ 8 на най-миролюбивите държави.

ИсландияИсторията на Исландия я определя като една от най-спокойните държави в света, която стои далеч от големите световни конфликти. Исландия почти не влиза в заглавията на вестниците, като изключим колапса на исландските банки преди няколко години. Това е място със смайваща природна красота. Посетители от цял ​​свят пътуват до страната на огъня и леда, за да видят нейните яростни вулкани, огромни ледници, както и уникалните културни забележителности в столицата Рейкявик.

 

Нова ЗеландияНай-бруталното нещо, което се е случвало тук са баталните сцени от Властелина на пръстените. Нова Зеландия печели второ място в списъка на най-мирните страни в света. Преди всичко, това е страна на невероятна природа и чудати местни жители.

 

 

ЯпонияЯпония е една от най-интересните страни в културно отношение и е с третата по големина икономика в света. След Втората световна война страната е изключително спокойна, с ниска престъпност и в топли отношения със съседите си. Япония не разполага с професионална армия от края на Втората световна война.

 

 

ДанияДания е познато лице в списъците на най-спокойните държави в света. Дори когато столицата Копенхаген била под окупацията на нацистите по време на Втората световна война, тя не воюва. Жителите на Дания предпочитат да се концентрират върху икономическите проблеми, вместо да се замесват във въоръжени конфликти.

 

 

ЧехияЧешката република е сравнително нова държава, след получаване на независимостта си от Съветския блок, благодарение на Нежната революция от 1993 г. и последващото разделяне със Словакия. Оттогава тя се е съсредоточила върху изграждането на силна капиталистическа икономика. Позната най-вече със своята зашеметяваща столица Прага, Чехия е голям хит сред туристите.

 

 

 

АвстрияБез излаз на море, тази централноевропейска държава печели място в списъка на най-мирните страни в света за своята позиция в международната политика. След Първата световна война, разпадането на Австро-Унгарската империя и Втората световна война, в Австрия трайно се установяват мира и спокойствието. Със своите популярни курорти в Алпите, както и културни центрове като Виена, не е изненадващ фактът, че Австрия е в този списък.

 

ФинландияФинландия не е известна със своята войнственост, но въпреки това тя е от държавите със задължителна военна служба за младежите. Единствените военни действия, които Финландия извършва са участията й в мироопазващи мисии, като член на ООН. Това е народ, който поставя образованието на първо място и почти постоянно е в Топ 5 на страните с най-добра образователна система.

 

КанадаКанада не само е една от най-миролюбивите държави в света, но е и с един от най-високите стандарти на живот. Населението й е само 33 милиона, въпреки че тя е втората по-големина страна в света. С чисти и безопасни градове, страхотна природа и приятни хора, кой не би искал да живее в Канада?

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2731 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност