Велики понеделник поставя началото на Страстната седмица

2
Добави коментар
stuklen
stuklen

От днес започва Страстна седмица или още наречена Седмицата на страданията- последната седмица от живота на Иисус Христос. Нейното начало е поставено с…

От днес започва Страстна седмица или още наречена Седмицата на страданията- последната седмица от живота на Иисус Христос. Нейното начало е поставено с тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим и завършва с неговото възкресение (Великден). Всеки ден от Страстната седмица се нарича велик.Това е последната седмица от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата.

На Велики понеделник Иисус Христос влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син изгонва търговците, защото храмът е дом за молитва, а не тържище. 

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления; разказва притчата за 10-те мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави пророчества за съдбата на град Йерусалим.

На Велика сряда Иисус е посетен от покаяла се грешница, която в притеснението си счупва съда с мирó. Провежда се и Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която Той им казва, че един от тях ще Го предаде. Юда излиза и Го предава, а през нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето Му.

На Велики четвъртък е произнесена смъртната присъда над Иисус Христос. В същата тази вечер, която според еврейските вярвания е началото на следния ден (след залез), Той е разпънат. На Велики четвъртък се боядисват се великденските яйца.

Разпети петък е денят на страдания на Иисус на кръста. Наричан е Велики петък и Разпети петък. Христос приел смирено съдбата си да бъде  обруган, бичуван, бит с плесници, накичен с венец от тръни на главата, нарамен и принуден да носи при изкачването към лобното си място тежкия кръст, на който ще бъде разпънат. Разпънат е на Голгота между двама разбойници и издъхва в мъки.

На Велики петък не се извършва никаква работа. През целият ден се спазва строг пост. На Разпети петък се ходи на църква и се минава под масата 3 пъти за здраве.

Велика събота е денят, в който е тялото на Иисус Христос е погребано от майка му Света Богородица. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража. Вечерта в храмовете се отслужва литургия. На Велика събота обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове.

Краят на Страстната е увенчан с най-светлия християнски празник – Великден. Неделният ден е започва още от съботната нощ със света литургия. След полунощ в църквата свещеникът изнася благодатният огън и призовава вярващите си вземат от светлината. 

От Лазаровден до Томина неделя (Неделя след Великден) не се ходи на гробища и не се прави помен за починалите.

Ако материала Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Тагове Великден | Иисус | Страстна седмица

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!