Будва – метрополисът на Черна гора

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Заради райските плажове, екзотичната атмосфера и изобилието от исторически паметници, Будва си е спечелил славата на топ дестинация на балканското адриатическо крайбрежие. Дестинация, която едновременно успокоява, предизвиква и прелъстява туристическите копнежи. Насладете се на многоликото очарование на Будва – метрополисът на Черна Гора.

Будва – метрополисът на Черна гора

С над 3500 – годишна история, Будва е едно от най-старите населени места на Адриатика. Градът е разположен в централната част на черногорското крайбрежие (наричана Будванска ривиера) и отстои на около 70 км от столицата Подгорица, на около 20 км от невестата на Адриатика – Котор, на около 110 км от хърватския рай Дубровник и на около 630 км от София.

Обградена от масивни укрепителни стени, наследени от 4-вековното венецианско управление (1420 – 1797 г.), Будва е същинска културна съкровищница. Вратите, обковите, прозорците, балконите и множество други детайли пазят стила на пищната Венецианската република, а между ренесансовите сгради е приютено наследство от гръцката и римската цивилизации (легендите за които са живи и до днес сред местното население).

Този колоритен облик се усеща най-силно в Стария град на Будва, кокетно сгушил се върху малък полуостров сред водите на Адриатика и съхранил автентичната средновековна архитектура. Мрежата от тесни улички и алеи между малките площади с ценни паметници на културата от различни епохи е защитена с укрепителна система от порти, стени и кули, която е била построена срещу турската инвазия през XV в.

Пет входа водят към вътрешността, където ви очакват три главни църкви („Свети Иван” от VII в.,„Света Богородица” от IX в. и „Света Троица” от началото на XIX в.), малката църква „Свети Сава” от XIV в., римските бани от III – IV в., цитаделата (която днес се използва за театрална сцена) и Археологическият музей, в който са събрани всички артефакти от множеството средиземноморски култури, участвали в историята на Будва.

Но освен културни паметници с историческо значение, Старият град на Будва се гордее с множество заведения, галерии и магазини, които могат да задоволят всеки вкус и стил. Под открито небе се организират разнообразни театални постановки и шоу спектакли (най-често в т.нар „пространство между църквите”), а след залез слънце цялата тази величественост придобива съвсем различен облик, превръщайки се в основно средище на нощния живот.

Извън стените на Стария град Будва предлага една модерна и съвременна среда, която не се различава от повечето адриатически курорти. Само на около 500 м. се намира най-известният плаж – Могрен. Заключен между няколко масивни скали, които служат като своеобразна граница между отделните зони, той обикновено е изключително пренаселен и туристите без колебание се насочват към някой от другите плажове в града – общо 35, 8 от които с категория „Син флаг”.

Изградени са над 80 хотела и вили за гости, заведенията и бутиците преливат от асортимент, предлагат се всевъзможни опции за запълване на свободното време и отвсякъде се чува интернационална реч. Почти всяко лято пък плаж Джаз Бийч на 2,5 км от центъра се превръща в грандиозна открита сцена за изяви на звезди от световна величина (през 2007 г. тук концерт изнасят „Ролинг Стоунс”, през 2008 г. – Мадона, през 2011 г. – Давид Гета).

Е, как да не бъде наречена Будва метрополисът на Черна гора?!

 

30. 04. 2013 г. / Цвети Тошева