Как един 17 годишен направи 30 милиона долара

13
Добави коментар

Как един 17 годишен направи 30 милиона долара

30 милиона долара са си доста стабилна сума пари. За много хора те са само мечта, но за британският тинейджър Ник Дилойсио са самата реалност. И то точно в началото на самостоятелния му живот – когато е само на 17 години. Тази история е още едно доказателство за неограничените възможности на Интернет – нещото създало най-много милионери, повече дори и от петролните такива.

Ник Дилойсио (Nick D’Aloisio) бил обикновено 15 годишно момче с непримирима страст към компютрите. Веднъж ровейки се из Интернет, му прави впечатление, че четенето на различни статии и новини може да бъде направено доста по удобно. Вместо читателят да отваря целите новини, би било много по удобно той да вижда само най-важната част от тях. Ето как Ник стига до идеята за разработката на своето революционно приложение – „Trimmit“. Това била малка програма за iPhone, която можела да събира новини от различни източници и да ги обобщава в до 140 символа всяка. Основната му цел била да направи четенето от различни източници удобно и лесно.

Случайно или не, това приложение било забелязано от китайския мултимилионер Ли Ка Шинг (Li Ka Shing), който толкова го харесал, че се свързал с Ник и му предложил 300 000 долара инвестиция срещу част от печалбите на програмата. Ник естествено пиел предложението и това всъщност било началото на неговата ранна, но супер успешна бизнес кариера. Той използвал парите, за да направи множество подобрения в програмата, която получила и ново име – „Summly“, което е и днешното й наименование.

Summly било представено за свободно сваляне през Декември 2012 г., и не след дълго станало доста популярно приложение. След няколко месеца свалянията достигнали повече от 250 000. Различни известни личности също се сдобили с програмата, а някои от тях решили и да подпомогнат финансово развитието й. Ник успял да набере над 1 000 000 долара от дарения от свои фенове, някои от които известният актьор Аштън Кътчър, основателят на Zynga.com – Марк Пинкус и други. Това много помогнало за развитието на приложението и така била разработена нова, по-добра версия – Съмли 2.0 (Summly 2.0).

Приложението ставало все по-популярно, докато най-накрая не било забелязано от Интернет гиганта – Yahoo. От компанията предложили на Ник 30 милиона долара за правата над Summly. Ето как на 17 годишна възраст господин Дилойсио станал мултимилионер.

Още за тази история можете да видите ТУК и ТУК

Ако тази историйка ви е харесала, ще се радваме да я споделите с вашите приятели от Фейсбук. А тук можете да видите и как се е родила една идея за 1 000 000 долара за 20 минути.