Захарна зависимост – как да спра?

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Да, такава определено има и причините за нея са колкото психологически, толкова и физиологични.

„Трябва да хапна нещо сладко!” – това е репликата, с която започва краят на всяка втора диета и на опитите за самоконтрол и здравословно хранене. „Нуждата” от захар в този момент не изглежда проста прищявка, а подчиняваща зависимост. Сладичкото е „верният приятел” който винаги може незабавно да ни освободи от натрупания стрес и да се настани трайно на мястото на хранителния режим, картата за фитнес и амбициите за промяна на външния вид.

Тъй като е прост въглехидрат, захарта се усвоява много бързо от храносмилателната система, повишава значително нивото на собствената ни кръвна захар и почти мигновено задоволява нуждата на тялото от енергия – отделя се инсулин, ктойто храни клетките със захарта; в мозъка се отделя серотонин, който придава чувство на задоволство и добро настроение.

Звучи добре, но за съжаление продължава твърде кратко и в това е големият проблем! Тъй като сме усвоили бързо захарта, „вълната” от глюкоза (кръвна захар) бързо отминава и в следващия момент изпадаме в противоположно състояние – енергията и настроението падат, отделя се адреналин с цел да се повиши кръвната захар, но с неприятен страничен ефект – прави ни агресивни и раздразнителни. Когато стигнем до това състояние, отново сме склонни да си похапнем сладко и така се озоваваме в един омагьосан кръг. С времето и „дозата” ни се увеличава, тъй като тялото ни се опитва да се бори срещу вредния навик да си доставяме сладко удоволствие, като започва да усвоява все по-малко от приетото количество и вие започвате да трупате килограми и болести. Преди всичко трябва да се прегледате при ендокринолог, за да нямате диабет или да изпадате в чести хипогликемии, които може да са наследствени.

Ако си хапвате редовно пастички и не ви личи, не бързайте да се хвалите с бързия си метаболизъм – може би просто не усвоявате захарта. Това обяснява и факта, че голяма част от любителите на сладкото нямат проблеми с килограмите, въпреки че от него се пълнее лесно.

Как да спра?

Единствено вярното решение е самоконтрол. Въздържането от прекалена употреба на захарни изделия е трудно, но продължава само около един месец. След това ще усетим как гладът за сладко започва да преминава и вече сме спечелили битката.

 

 

Грижа за кожата – съвети и препоръки

Публикувано в категории: Здравословен живот » Здравословно хранене

Автор Спасова

Пет инструмента за натурална детоксикация

Процедурите за детоксикация са на мода и на почит; появяват се все нови и нови “инструменти” за очистване на организма – особено през пролетта. Някои от тези програми са само по джоба на богати хора или звезди с висок рейтинг. Истината е, че чудесен ефект може да се постигне и по съвсем простички и познати начини, при това в домашни условия.

Чудна супа топи 6 кг за седмица

Чудна супа топи 6 кг за седмица, затова спокойно можете да я включите във вашето меню и да бъдете несравнимо елегантни

Дафиновият лист притежава неподозирани лечебни свойства

Дафиновият лист притежава редица лечебни свойства, за които може дори да не сте подозирали.

За кулинарните му ползи е излишно да говорим, тъй като едва ли има домакиня, която да не е ползвала тази подправка.
Малцина обаче са онези, които са запознати с лечебните му свойства, които

Пълномаслените млека предпазват от диабет

Пълномаслените млека и млечните изделия с висок процент масленотс намаляват риска от диабет. Млечните продукти съдържат мазнини, които са полезни за човешкия организъм, твърдят шведски учени.

Диета при остеопороза

Чашата мляко и здравите кости вървят ръка за ръка.

Диета при рак на гърдата

Жените са по-предразположени към развитие на сърдечносъдови заболявания, но ракът на гърдата всява най-голям ужас сред тях.

Диета при рак на дебелото черво

Ако живеете заради пържолата, бекона и хотдога, жертвате не само артериите и стройната фигура, но подписвате смъртната присъда и на дебелото си черво.

Диета при рак на простатата

За мъжа в западното общество ракът на простата изглежда неизбежна съдба.

Диета при рак

Ако смятате, че рискът да се разболеете от рак зависи от гените, сте само наполовина прави.

Диета при сенна хрема

Когато настъпи сезонът на разцъфналите дървета и зелените поляни, много хора посягат към хапчетата за алергия и се запасяват с носни кърпички.

Диета при синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ)

Синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ) е едно от най-противоречивите съвременни болестни състояния, за което има много теории, но липсва ефикасно лечение.

Диета при слаба имунна система

Разболявате ли се често от вирусни инфекции?