Днес+ :: Руски туроператори гарантират връщане в Русия

1
Добави коментар

Руски туроператори гарантират връщане в Русия

06.05.2013 07.56

Руски туроператори преведоха във фонд, предназначен за помощ на изпаднали в нужда руски туристи в чужбина 160 милиона рубли (3, 922 милиона евро), съобщи „Российская газета“ като се позова на изпълнителния директор на фонда „Турпомощ“ Вячеслав Басов.

Механизмът за извънредна помощ за туристи бедстващи в чужбина по финансови причини бе задействан на 4 май. Компенсационният фонд „Турпомощ“ е общоруско обединение на туристическите компании, изпращащи туристи извън Русия. Туроператорите, които продават задгранични пътувания са задължени да внасят в него по 100 хиляди рубли. Според Басов около 1 600 компании са направили своите вноски.

Ако руски турист, пристигащ в хотел, разбере, че туроператорът му е фалирал, фондът плаща 24-часов престой, храна, юридическа помощ и обратен билет до Русия. Но това става само ако ситуацията се определи като недобросъвестно действие по отношение на туриста от страна на неговия туроператор. За други загуби, например за връщане на пари за платени предварително пакети, туристите трябва да се обръщат към застрахователи, посочва Басов.

ИТАР-ТАСС съобщи специален „горещ телефон“ за изпаднали в беда руски туристи. От 1 май досега вече над сто души са потърсили помощ. /btvnews.bg

Днес+