Мигрената – как да облекчите болките?

29
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Мигрената се характеризира с мъчителна пулсираща болка, често придружена от гадене, повръщане, фоточувствителност и смущения в зрението.

Причините за това състояние не са изяснени със сигурност. Смята се, че е свързано с абнормно разширяване и свиване на артериите, които кръвоснабдяват мозъка. Често проблемът е генетично обусловен и се отключва от множество фактори, като чувствителност към храни или хранителни добавки, стрес, хормонални колебания по време на менструалния цикъл, перорални контрацептиви, отказ от прием на кофеин, метеорологични промени или смяна на сезона, ярка светлина, определени миризми. Мигрената засяга по-често жените, отколкото мъжете. Мигренозните пристъпи се лекуват изключително трудно, но лесно могат да се предотвратят, като спазвате няколко съвета:

Избягвайте храни с високо съдържание на аминокиселината тирамин – колбаси, зрели сирена, ядки, фъстъци. Богати на тирамин са и шоколадът и червеното вино, които отдавна се свързват с мигрената.

Маслото от ленено семе е богато на незаменими мастни киселини, регулиращи образуването на простагландини. Вземайте по 2 капсули – 2-3 пъти на ден.

Витамин В2 (рибофлавин) също спомага за предотвратяване на мигренозните пристъпи. Препоръчителният дневен прием е 40 мг, но ефективната доза, използвана в клиничните изследвания, е много по-висока – 400 мг, без изява на нежелателни странични ефекти.

При първия сигнал за мигренозен пристъп сдъвчете 1 см пресен (или 1-2 грама смлян) корен от джинджифил. Джинджифилът има противовъзпалителни свойства и отдавна се използва за облекчаване на главоболие. Можете редовно да си приготвяте лечебен разтвор: 1 ч.л. прясно настърган корен от растението се залива с 1 чаша гореща вода, разбърквате добре, охлаждате и пиете. Датски учени са открили, че джинджифилът влияе на простагландините (хормоноподобни вещества, свързани с възпалителните процеси и предизвикващи свиване на кръвоносните съдове). Освен това потиска гаденето, което често съпътства мигренозното главоболие.

 

Яйцата подсилват паметта!