Синини – как да ги предотвратите?

1
Добави коментар

Тъкмо е изчезнала последната синина и се появява следваща… Познато ли ви е? На какво се дължи появата на синините и как да ги предотвратите?

Какво представляват синините?

Това са вътрешни кръвоизливи, при които кръвта изтича извън кръвоносните съдове и попада в кожата, мускулите и вътрешните органи.  Синините се разделят на три вида – контузии, хематоми и пурпури. Първият вид е най-често срещан. При контузиите се засягат малките кръвоносни съдове, което води до болка, подуване и оцветяване на кожата в синьо, червеникаво, лилаво, черно, синкаво, а когато започне да заздравява цветът се променя в зеленикаво-жълтеникав в резултата ор разграждането на хемоглобина. При хематомите има значително кръвонасядане, което може да се образува във всяка част от тялото, а пурпурата е разкъсване на капилярите на кожата (не се дължи на нараняване, а на редица автоимунни и ревматични заболявания, лекарства, ухапване от насекоми).

Първа помощ при поява на синини?

Охладете мястото, обездвижете го и го поставете нависоко (ако става въпрос за синина в резултат от счупване на крайник, например). Така ще намалите отока и ще предотвратите увеличаването на кръвоизлива.  А след ден (или когато болката и подутината са изчезнали и е останала само синината) леко загрявайте мястото, като това ще помогне на съсирената кръв по-бързо да се абсорбира.

При бързо разрастващ се и разпростиращ се на голяма площ хематом може да се наложи пункция за изтегляне на кръвта.

А някои хора са абонирани за постоянната поява на малки синини по кожата. Тази предразположеност към насиняване може да се дължи на нарушения в съсирването на кръвта, например, липса на витамин С или други здравословни проблеми.

Един бабин метод за премахване на синини е компрес от лук и сол. Опитайте и с натриване на мястото и компрес с алое.
Ефек има и мазането с мас и невен.
Ябълковият оцет пък помага за бързото разнасяне на кръвонасядането. Прилаайте го като компрес в съотношение 1:1 с вода.
Натрийте синината с разрязана скилидка чесън. Сокът му успешно се справя с кръвонасяданията.
Опитайте също да натриете място и със сапун (докато се къпете, например) за около 3-4 минути.
Настържете суров картоф и го наложете върху синината за около 15-20 мин. 
Компрес с
Билката арника също има доказано положителен ефект при борбата със синините. Направете си компрес или използвайте мазило с арника.
Намачкайле леко прясно зелево листо, така че да си пусне сока и го наложете върху насиненото място, като омотаете с бинт и оставите така цяла нощ.

 

Олиото пък помага, но само ако удареното място се натрие веднага, преди появата на синина.

Може да предотвратите появата на синина и като сложите метал непосредствено след като сте се ударили.

Няма да се появи синина също, ако веднага натриете мястото с кафява (амбалажна) хартия или просто я намокрите и я сложите върху удареното място.

08.05.2013/Ели Йорданова