Най-красивите езера в кратери на вулкани видяна 4166 коментари 2

32
Добави коментар

Езерата в кратер на вулкан, известни още като вулканични езера, са една от най-екзотичните гледки в света. Ето някои от най-красивите такива:

Ето ТУК може да видите още няколко впечатляващи вулканични езера!

Crater Lake, Mount Mazama – Орегон, САЩ

Това е най-дълбокото езеро в САЩ – 594 м. Захранва се единствено от падащите дъжд и сняг и е едно от най-бистрите езера в света.

Quilotoa Crater Lake – Еквадор

Намира се в най-западния вулкан в еквадорските Алпи. Кратерът е широк 3 км. Езерото е дълбоко около 250 м, а водите му имат зеленикав цвят заради разтворени в тях минерали.

Вулканичното езеро в Albertine Rift – Африка

Queen Elizabeth Park в Африка е осеян с езера в кратери, представляващи резултат от вулканични експлозии. В Rift Valley lakes на Albertine Rift са разположени някои от най-дълбоките езера в света – Танганайка е дълбоко до 1470 м.

Kelimutu Crater Lake – остров Флорес, Индонезия

На вулкана Kelimutu има три езера с поразителни цветове. Tiwu Ата Mbupu е синьо и е най-западното от трите езера. Другите две, Tiwu Nuwa Muri Koo Fai и Tiwu Ata Polo, са разделени от обща кратерна стена и обикновено са оцветени в зелено или червено.

Crater Lake, Mount Pinabuto – Лузон, Филипини

Езерото Pinabuto е резултат от изригване през 1991 г. Това е най-дълбокото езеро в страната – 800 м. Намира се на 90 км от столицата Манила.

Crater Lake Okama, Mount Zao – Хоншу, Япония

Mount Zao се състои от няколко вулкана. Езерото е в кратера на Goshiki-Dake. То е известно още и като Five Color Pond (Езерото с петте цвята), защото променя цвета си в зависимост от времето.

Кратерът, в който се намира, се е образувал след изригване през 1720 г. Той е дълбок 60 м и е една от основните туристически атракции в региона.

Crater Lake, Mount Katmai – Аляска, САЩ

Mount Katmai е голям вулкан, разположен в резерват в южната част на Аляска. Езерото се е формирало след изригване през 1912 г.