Причини и решения за мазна коса | Съвети за красива коса, прически, ревюта на козметични продукти.

1
Добави коментар
simse
simse

От всички проблеми, които имаме с косата си, най-голямото предизвикателство може би е свръхпроизводството на себум (секрет, който произвеждат мастните жлези), което прави косата да изглежда мазна и без блясък. Виновникът за това се намира точно под скалпа във фоликула на всеки косъм. Мастните жлези играят важна роля за поддържането на кожата и косата хидратирана и защитена. Тези жлези се срещат по цялото тяло с изключение на ръцете и стъпалата на краката. Най-голямата им концентрация, обаче, е по лицето и скалпа. Себумът е мазно, восъкообразно вещество, което прави много полезни неща, но понякога може да излезе извън контрол. Акнето е едно от последствията от хиперактивността на мастните жлези, а мазната коса е друго нейно проявление, при това много видимо и неприятно.

Каква е причината тези жлези да губят баланса и да започват да произвеждат повече себум отколкото е нужно?

Причините са различни – наследствен фактор, хранене, хигиена и в някои случаи различни заболявания.

Някои хора са предразположени към акне и същото важи и за мазната коса. Смята се също, че мъжете и жените с тънка коса, които съответно имат повече индивидуални кичури и следователно повече фоликули и мастни жлези са по-склонни да имат мазна коса. Причина за това може да е и фактът, че при тънките коси по-бързо си проличава всеки дефект на косата.

Една от най-големите грешки, които хората с мазна коса правят е да мият косата си възможно най-често, за да се отърват от омазняването на косата и да почистят скалпа. А всъщност сухият скалп е причината мастните жлези да произвеждат повече себум. Сухият скалп, също както сухата кожа, може да е резултат от неблагоприятни климатични условия като много високи температури, прекалено излагане на слънце, сухи ветрове и много ниски температури.

Миенето на косата не достатъчно често също не е полезно, тъй като бактериите и токсините се наслагват и причиняват дразнене на скалпа, в резултат на което се произвежда повече себум. След време това състояние може да се усложни и да се стигне до гъбични и други инфекции.

Когато мазната коса е съчетана с пърхот може да става дума за кожно заболяване като себореен дерматит, което трябва да се прегледа и третира от лекар, защото то може да е признак и за много сериозни заболявания като болест на Паркинсон и дори ХИВ.

Как да се отървем от мазната коса?

Преди всичко трябва да се убедите, че причината за мазната коса не е заболяване. След като сте отхвърлили този вариант има много продукти и корекции в начина на живот, които могат да помогнат.

Храненето има ключово значение

Хидратирайте, хидратирайте, хидратирайте! Повечето хора не приемат достатъчно течности. Уверете се, че пиете много вода, за да запазите кожата и скалпа си хидратирани и здрави. Запомнете: сухият скалп произвежда повече себум.

Яжте зеленчуци. Балансираното хранене с много зеленчуци и пълнозърнести храни ще ви снабди с витамините и минералите, от които тялото се нуждае.

Изследванията показват, че приемането на много мазни храни и бързи храни увеличава възможността за поява на мазна коса. Но и другият краен вариант – да не приемате никакви мазнини също не е решение. Нашите тела се нуждаят от ненаситени мастни киселини, за да функционират нормално. Така че балансът отново е най-важното. Включете ненаситени мастни киселини в храненето си. Ядките, зехтинът, някои видове риба и някои плодове са изключително богати на такива.

Спортувайте! Не се притеснявайте да се задъхате или сърцебиенето ви да се учести. Напротив! Редовната спортна активност подобрява кръвообращението, а когато до клетките достига повече кислород се подобрява общото състояние на тялото, а това включва и здравето на скалпа.

Грижа за косата и хигиена

Когато миете мазна коса е важно да не изсушавате или дразните скалпа. Нужно е мастните жлези да се успокоят и най-добрият начин за това е да използвате нежни шампоани. На пазара има много специализирани шампоани против пърхот, които са доказали ефективността си. Ако решите да пробвате някои от тях си купете малка бутилка или вземете тестер, за да видите как ще реагира скалпа ви. Полезна и достъпна алтернатива са бебешките шампоани, като можете да добавяте по една или две капки масло от чаено дърво при всяко миене.

Миенете на косата всеки ден няма да реши проблема с мазната коса. Дори може да го усложни. Мийте косата си на втория или третия ден след измиване и се фокусирайте върху миенето на косата, а не на скалпа. Не втривайте и не масажирайте скалпа, ако можете. Избирайте нежни шампоани с неутрално Ph. Балсамите и специализираните протеинови шампоан съдържат твърде много съставки, които ще направят косата ви още по-мазна.

Измивайте добре шампоана, за да избегнете раздразнение. Използвайте хладка вода за изплакване, най-добре с телесна температура.

Когато използвате балсам, не го нанасяйте на скалпа, а само в долната половина на косата. Ако имате къса коса, по-добре не използвайте балсам.

Бързо решение

Между измиванията можете да намалите омазняването на косата като нанасяте сух шампоан. Лесно можете да си направите такъв сами като смесите сода за хляб и царевично нишесте. Нанесете върху косата и разнесете с четка.

Внимавайте със сресването. Сресвайте внимателно, така че да не разнесете омазняването и да не дразните скалпа и винаги дезинфекцирайте и почиствайте четката или гребена си.

Натурални решения за мазна коса

Както споменах и преди това, маслото от чаено дърво е сред подаръците, които природата ни е дала, за да се справим с мазната коса. Невероятни резултати може да получите и ако миете косата си с розмарин, градински чай или коприва. На един литър вряща вода сложете 2 супени лъжици от изсушените растения, оставете ги да се накиснат 20-30 минути и използвайте разтвора за измиване на косата. Алое вера е много полезно ако се нанася директно върху скалпа. Също така можете да добавяте няколко капки етерично масло от лимон, лимонова трева или мента към шампоана си.

Да се справим с мазната коса с мазнина

Тъй като една от основните причини за мазна коса е сухият скалп, един от начините да се справите с проблема е да поддържате нормалното омазняване на скалпа. Това може да постигнете като нанасяте върху скалпа затоплени масла два пъти месечно. Може да използвате олиото купено от магазина или да си набавите здравословен зехтин или кокосово масло. Внимававайте, обаче, да не загрявате твърде много маслата. За най-добри резултати температурата им трябва да е малко над телесната.

Комбинирайки здравословно хранене и внимателна грижа за косата имате огромни шансове да се справите с мазната коса и скоро отново да се хвалите със здрава и красива коса.