Мая Илиева възражда ВИС-2

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Някогашната групировка ВИС-2 може отново да стане факт. През март тази година вдовицата на Георги Илиев изненадващо е възстановила фирма с красноречивото име ВИ-2. В нея се събират „пенсионерите“ на ВИС Николай Цветин, Антон Боянов и Чавдар Писарски. Акционерното дружество е създадено малко след смъртта на Васил Илиев. Тогава целта му е да стане приемник на застрахователната компания ВИС-2.

Начело стои Георги Илиев. След кратко време дейността на фирмата е замразена и тя престава да съществува. Сега в нея се срещат отново някогашните основатели. На мястото на Георги Илиев е вдовицата Мая. Официалното създаване на подобно дружество е знаменателно. Със смъртта на последния от ВИС през 2005 г. на практика групировката престава да съществува. Известно време всички очакват наследник да е Николай Цветин, смятан за дясна ръка на Георги Илиев. Той бърза да обяви: „Оттеглям се, аз се занимавам с други професионални ангажименти,

имам си други бъдещи планове

Година по-късно това става факт и във „ВАИ -холдинг“ собственост си запазва единствено Мая Илиева. По това време имената на Чавдар Писарски и Антон Боянов отдавна са заличени от регистрите и за старите висаджии си спомнят само някои. Николай Цветин предпочита да се афишира повече покрай футбола. Чавдар Писарски, смятан за един от мозъците на ВИС, започва свой бизнес с финанси и недвижими имоти. Антон Боянов също не остава встрани и печели покрай туризъм, внос на кафе, строителство и всякакъв друг бизнес, но не и такъв, който би го свързал с ВИС-2 и хората в нея.

Мая Илиева прехвърля цялата собственост на групировката на свое име. Първоначално за управител във фирмите й е назначен Орлин Петков. След това на негово място идва рускинята с български паспорт Лариса Маркова. Самата тя е откритие на Георги Илиев и се ползва с изключително доверие във фамилията. Смята се, че е една от малкото, запознати с действителния бизнес на групировката.

Сега ВИ-2 е с увеличен капитал, който възлиза на 100 хиляди лева. Най-много акции в дружеството притежава Мая Илиева, следвана от Николай Цветин, Чавдар Писарски и Антон Боянов. Справка в последния счетоводен одит на фирмата сочи, че то е с материални активи, възлизащи на 502 705 лв. Наблюдатели на т. нар. „мутренски процеси“ смятат, че възкръсването на ВИ-2 не е никак случайно. Самата фирма още със създаването си има символично значение за групировката. Според търговските регистри тя става приемник на над 44 офиса на застрахователна компания ВИС-2 в цялата страна. Идеята е чрез нея да се пречисти бизнесът и да се възродят старите идеи за „Вярност, Инвестиции и Сигурност“. Източници на “ШОУ”, запознати с икономическите процеси от онези години, твърдят, че зад цялата идея стои

финансовият гений

Чавдар Писарски. Изненадващо само няколко месеца след създаването на ВИС-2 той предпочита да се оттегли и да се занимава със собствен бизнес. Когато го питат дали все още е част от фирмата, той отговаря, че вече е излязъл от старите схеми.

Самият Чавдар Писарски всъщност е една от най-знаковите фигури във ВИС-2 още със самото й създаване. Неслучайно става и председател на съвета на директорите в групировката. Самият той коренно се отличава от модния тогава образ на момчетата по анцузи. Още по времето на тоталитаризма се отърква около тогавашния елит. Завършва висшето си образование със специалност инженер. По-късно става експерт по авторско право. Запознанството му с дъщерята на някогашния БКП-номенклатурчик Венелин Коцев го изстрелва в съвсем други кръгове. Жени се за нея по времето, когато той е посланик в Италия.

В началото братята Илиеви поверяват на Чавдар Писарски музикалния бизнес, постепенно започва да отговаря за инвестирането на парите и легализирането на бизнеса.

Близки до ВИС от онези години твърдят, че именно негова е била идеята за вливане на силовите структури в легалния бизнес. Писарски е и идеологът на “застраховането”. До времето, когато осъзнава, че ако иска да остане жив, трябва да се отдръпне. Постепенно. След смъртта на Васил Илиев мястото му е заето от други, по-млади икономисти, наложени от Георги Илиев. Започва и смяна на лайф-стайла.

Свидетели на процесите от онези години твърдят, че той се отдръпва от ВИС след паметна среща с Георги Илиев. Двамата си стискат ръцете и си обещават да продължат да бъдат приятели, но Писарски ясно декларира, че желае да поеме сам оттук нататък. Постепенно той се отдръпва и от останалите си приятели. За известно време прави общ бизнес с Галина Лукановска – вдовицата на Иво Карамански. Наема от нея склад, който се помещава на територията на бившето държавно предприятие „Цирк“.

Верният приятел

Макар и останал в сянка, Антон Боянов всъщност никога не е прекъсвал контактите си с Георги Илиев, а после остава верен и на вдовицата Мая. Той също е в групировката още от самото й създаване. За това колко е верен и близък говори и фактът, че през далечната 1995 г. той е избран да носи кръста и е начело на процесията по погребението на Васил Илиев. По-късно остава близък и с брата Георги. Боянов не е като Писарски, в миналото той е сред буйните момчета на ВИС. Постепенно с годините изглажда образа си и уляга като другите. Запазва кавалерството си. Близки до него разказват, че той се намесва, когато босът на ВИС е убит и всички претендират за парче от наследството. Антон Боянов посредничи на среща между Мая и Христофорос Аманатидис – Таки.

Натурализираният грък отсича, че тя остава под негова защита и за известно време никой не смее да се закача. По-късно той става и неволен посредник между Мая Илиева и Румен Гайтански – Вълка. Самият Боянов е изключително земен човек, описват го тези, които го познават от близо. Макар и да разполага с много пари, предпочита да не демонстрира това. Боянов винаги твърди, че слуховете за възраждане на някогашната групировка са мит. В едно от изявленията си за вестник “ШОУ” преди време той заявява:
„Вече няма ВИС, дори и да съществува, ще си остане една търговска фирма. Всичко друго е в историята. Като се видим с момчетата, може да се поздравим само като добри познати. Не се чувам почти с никого от тях, а Чавдар съм го виждал за последно преди две години. Срещи на ветераните висаджии няма. Някой път като се видим, може да пийнем по една ракийка, да си поговорим, но това е рядкост.“ Затова и присъствието му в новото дружество е меко казано изненадващо.

Вечният наследник

Николай Цветин, третият от новосъздаденото дружество „ВИ-2“ е единственият, който никога не е излизал от структурите на групировката. Макар по документи той да започва да развива свой бизнес след смъртта на Георги Илиев, Цветин остава винаги верен на старите структури. Смятан е и за „вечния наследник“. Още след смъртта на Васил Илиев очакванията са, че ще поеме мястото му във ВИС-2, но братът Георги предпочита сам да застане начело и да обърне пирамидата, управлявайки еднолично. Все пак синът на някогашния началник на военното поделение в Разлог продължава да е част от старите структури. С Георги Илиев го свързва изключително близко приятелство. Сближава ги и трагично обстоятелство. Братята и на двамата са вече покойници.

Самият Цветин също се различава от образа на мутрите. Той не колекционира манекенки, верен е на съпругата си Габриела. Все пак слабост са му фолкът и футболът. Поддържа близки отношения с Мая Илиева. След смъртта на Георги Илиев се твърди, че той поема част от туристическия бизнес на групировката.

Източници на “ШОУ” разкриват, че натискът за създаване на новото дружество идва именно от Мая Илиева. Макар и много от старите кръгове на ВИС да хвърлят кал върху нея, тя никога не забравя паметта на съпруга си, както и идеите му. За разлика от други вдовици тя успява да оцелее и предпочита да ръководи всичко сама. Досега, когато отново допуска официално в бизнеса някогашните създатели на ВИС.

Мария НИКОЛАЕВА