Лудо биле (беладона) – Atropa bella-donna – L.

1
201
Добави коментар
stupid
stupid

бимбилик, мечкини уши, белладона, бясно биле, вълча череша, голямо биле, див тютюн, развалниче, разгнка, отровно биле, помамница, рибарско биле, старо биле, черна отрова, велебиле

Семейство Картофови – Solanaceae

Разпространение. Расте спонтанно в северна и южна Европа. В България се среща рядко, предимно по северните склонове на Стара планина, в Родопите, Средна гора и Рила, в подлеса на буковите гори, из сечища, храсталаци, покрай пътя в заветни и разсветлени места от 300 до 1600 м надморска височина. Може да расте на сянка (в дълбока гориста местност), полусянка или на слънце. Лудото биле предпочита влажна почва.

Описание. Многогодишно тревисто растение. Стъблото е зеленикавокафяво, сочно, разклонено само в горната част, с почти хоризонтално разперени клонки, високо до 2 метра. Има късо и дебело коренище, с едри разклонени корени, цилиндрични, отвън жълтеникавокафяви, отвътре бял, с гладък брашнен лом. Листата са тъмно зелени, с дръжка, елипсовидни до яйцевидни, целокрайни, към върха заострени. По главното стъбло са разположени последователно, а на клонките – по два срещуположно, като единият лист винаги е много по-малък от другия. Цветовете са наведени, с дълги дръжки, кафяво-виолетови, разположени в пазвите на листата, чашката е 5-делна, 5-делно тръбесто венче разширено към горния край, 5 тичинки. Плодовете са сочна ягода, черновиолетови, наподобяващи черешау с многобройни плоски и черни семена. Цъфти през май – август, плодоноси през юли – ноември.

Използваема част. Използват се листата и корените. Събират се 2-3 годишни корени в ранна есен след узряване на плодовете. Листата се събират по време на цъфтежа (юли-август). Видът е под специален режим на опазване и ползване съгласно Закона за лечебните растения. Всяка година се определят допустимите за стопанско ползване количества и райони.

Химичен състав. Съдържа алкалоидите атропин, хиосциамин, беладонин, скополамин, беладонин, дъбилни вещества, кумарин, пектини, и др.

Действие и приложение. Лудото биле е отровна, да не се използва в домашни условия и само под надзора на квалифициран лекар. Има дълга история на употреба като лекарство с широка гама от приложения. Ускорява сърдечния ритъм, за облекчаване на чревни колики, язва, камъни в жлъчката и бъбреците, силно потоотделяне, спазми и задух, магарешка кашлица, нощно напикаване, хемороиди, използва се като антидот при отравяне с гъби и морфин. Коренът е най-активната част на растението. Екстракт от растението се използва като капки за очи, спомагат за по-лесно се извърши очни операции. Използва се за направата на хомеопатично лекарство. Народния лечител Иван Раев е прилагал винен екстракт от корените за лечение на Паркинсоновата болест, известно като „българско лечение“.

Начин на употреба. Само по лекарско предписание!

Внимание! Не се употребява в домашни условия! Само по лекарско предписание! Цялото растение и особено коренът, е силно отровно. Дори при работа с растението, може да доведе до проблеми, ако кожата има ожулвания. Да не се употребява при глаукома, хипертрофия на простатата, общо изтощение. Растението е особено опасно за децата, тъй като плодът изглежда привлекателен и има сладък вкус. Токсините са концентрирани в узрели плодове. Описани са случаи на тежки отравяния при изяждане на 3 плодчета и на смъртни случаи от 4–5 плодчета. Симптоми при отравяне с лудо биле: зачервена и гореща кожа, подуване на гърлото, суха лигавица, съпроводена от жажда, температура, разширяване на зениците, смущения на зрението, безпокойство, конвулсии, изтощение, засягане на централната нервна система с възбуда, халюцинация, делир и хипотермия, смърт в резултат на задушаване. В случаи на отравяне незабавно трябва да се потърси лекарска помощ, промивка на стомаха, очистително и клизма.