Спиди откри първите офиси по проекта Speedy Parcel Shop

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Куриерската компания Спиди откри първите 28 офиса по проекта Speedy Parcel Shop (SPS) – програма за разширение мрежата на компанията чрез сътрудничество с представители на местния малък и среден бизнес.
Сред градовете, в които Спиди открива нови точки за изпращане и доставка на пратки, са Берковица, Бяла, Елин Пелин, Етрополе, Ихтиман, Казанлък, Левски, Луковит, Любимец, Мездра, Пещера, Попово, Правец, Раковски, Симитли, Стражица, Тутракан, Царево. За удобство на своите клиенти, Спиди открива нови офиса и в областни градове – пет във Варна, три в София и по един в Пловдив и Пазарджик. Партньорските офиси на Спиди по SPS обслужват пратки до 31,5 кг. и предлагат всички основни услуги на компанията, приложими към посоченото тегло.
В края на 2012 г. Спиди стартира проекта SPS, чиято цел е да разшири мрежата от офиси на компанията и по този начин да подобри времето и качеството за изпълнение на поръчки. Проектът е от полза и за местния малък и среден бизнес, който има възможност да разнообразява предлаганите услуги и да увеличава печалбата си. Наред с това, оборудването с необходимата технология и обучението за работа с нея се поема изцяло от Спиди. Затова не е случайно, че интересът към проекта е огромен – към този момент кандидатите за партньори на Спиди са над 5000, а ежедневно в компанията продължават да получават нови предложения от цялата страна.
28-те нови офиси на Спиди са само началото на проекта SPS, като до края на годината предстои да бъдат създадени нови партньорства с малкия и среден бизнес и още 70 SPS-а на територията на цялата страна ще отворят врати.
Освен разкриване на нови точки за изпращане и получаване на пратки, стратегията на Спиди за достигане до повече крайни клиенти – частни лица, включва и нов ценово ориентиран продукт под формата на услуга 3-5-8, базирана на теглото на пратката. По думи на изпълнителния директор на Спиди Валери Мектупчиян, предимство на новата система е не само изгодната цена, а и възможността клиентите сами да изчисляват колко ще им струва определена пратка.
С реализирането на проекта Speedy Parcel Shop и допълването му с продукт, насочен главно към крайните потребители и съобразен изцяло с техните потребности, от Спиди отново отговарят на нуждите на своите клиенти и им осигуряват повече удобство и качество при изпълнението на поръчките.

Към статията няма коментари. Напишете първия.