Цикатрициална алопеция – същност, причини и лечение | Косопад

1
Добави коментар
skandalno
skandalno

Какво e цикатрициалната алопеция и може ли да се лекува

Косопад – Цикатриацилна алопеция

Цикатриацилната алопеция е една от най – тежките форми на косопад. Нейните характерти симптоми са дълготрайно увреждане на космените фоликули и лечението е много трудно. Хубаво е, че засегнатите пациенти са сравнително малко на брой и техният процент не надхвърля 2 на 100.

Причини за косопад от цикатрициална алопеция

Може да се предизвика от много на брой заболявания, механични увреждания, травми. Сред основните причинители са генетичните болести като ихтиоза, епидермолизис булоза, болест на Дарие и др. Причина за появата на този вид косопад могат да са и различни травми, туморни образувания, инфекции. Предпоставка за появата на цикатрициална алопеция са и много други болестни състояния. Независимо от причините обаче, характерните симптоми винаги са едни и същи, водят до необратимо увреждане на космите.

Признаци на цикатрициална алопеция

Тази тежка форма на косопад започва като малко оголено петънце, върху което няма косми. С времето започва да се разширява и става все по – голямо. Понякога има съпътстващи симптоми като възпаление, сърбеж, зачервяване. Друг път не са налице никакви други оплаквания и цикатрициалната алопеция може дълго време да остане незабелязана.

Този вид косопад води до разрушаване на космените фоликули, които са разположени под повърхността. Това е и причината, поради която на пръв поглед не са налични никакви изменения и болестта се установява доста по – трудно.

Възможности за лечение на косопад от цикатрициална алопеция

Методиките за лечение на този вид косопад са различни и зависят от конкретната причина, породила проблемите. Ако са налични силно изразени симптоми се прилагат мазане и / или инжектиране на медикамент в засегнатите зони. Също така се използват антибиотици, както и други лекарствени средства. Понякога се налага хирургично отстраняване на петната, в които се е оформила ръбцова тъкан или присаждане на коса в олиселите участъци.

15. май 2013 13:13:14 от Косопад

Категории: Косопад – Статии |
Етикети: kosopad, косопад, цикатриацилна алопеция |
Напишете Коментар