Разширени вени ~ Нещата от живота

1
Добави коментар

 Разширените вени са известни още от древността. Намирани са археологически находки изобразяващи разширени вени в древна Гърция. Днес всяка 5 жена и всеки 15 мъж след 45 години страдат от тях. Тези цифри са достатъчно показателни за важността на този проблем.

Предразполагащи фактори за образуването на разширени вени:

 -продължително стоене – при продължително стоене в изправено положение липсва движение на мускулите които подпомагат преминаването на венозната кръв към сърцето

 -наследствена недостатъчност на венозните стени

 -бременност

 -тумори на коремната кухина

 -заболявания на сърцето

 -цироза на черния дроб

Лечение:

   Не напреднали състояния – болния трябва на всеки няколко часа да вдига краката си за  3 минути през деня и да спи на легло повдигнато с няколко сантиметра откъм краката. Освен това трябва да се избягва продължителното стоене прав и носеното на пристягащи облекла около краката.Често дори само подобрението на стойката и начина на живот са достатъчни за предотвратяване на по нататъшното разширяване на вените.Ако разширените вени са образувани вследствие на бременност , след раждането те постепенно намаляват.
   Язви- това са най честите и най неприятни усложнения на разширените вени. Може да се използват  еластични чорапи за няколко седмици , което да доведе до зарастване на язвите.
   При напреднали случаи – тук се прилага оперативно лечение. Трябва да се има предвид че болестта може да рецидивира поради възможността колатералните вени да се разширят. Болният трябва да спазва точно указанията на лекаря за да се намали до минимум възможността за рецидив. Операцията премахва само острите симптоми, но не влияе върху тенденцията за образуването им.