Мостът на въздишките във Венеция – тема за Венеция – Idi.bg

53
Добави коментар
tao
tao

Красивият и легендарен мост на Венеция задължително трябва да се види от всеки турист, дошъл на посещение в най-романтичния от всички градове в Италия.

История на Моста на въздишките Известният Мост на въздишките във Венеция е проектиран от Антони Контино и е построен в началото на XVII в. Простиращ се над Рио де Палацо (букв. Реката на двореца), Мостът на въздишките има за цел да свърже сградата на Стария затвор и залите за разпити в Двореца на дожите с Новия затвор, разположен точно срещу тях на отсрещния бряг на реката.

Съществуват няколко теории за това как мостът е получил любопитното си наименование. Първата от тях е свързана със затворниците, които прекосявали моста, когато били отвеждани за екзекуция. Мнозина вярват, че затворниците въздишали, когато минават по моста, защото вероятно за последен път  виждали света около себе си. Въпреки че по времето, когато бил строен мостът, вече не се извършвали екзекуции от инквизиторите, навярно мнозина затворници, след като минели по моста, загубвали свободата си завинаги, или поне за доста дълъг период от време.

Друга легенда пък разказва, че ако на залез слънце влюбена двойка се целуне, докато минава с гондола под моста, ще се радва на вечна любов. В този случай въздишките са не на затворници, а на влюбени хора, завладени от романтиката на мястото. Тази идея е на английския поет от епохата на Романтизма Лорд Байрон и е изразена в неговите стихове „Стоях във Венеция на моста на въздишките. Дворец и затвор, от всяка страна.“

Факти за Моста на въздишкитеМостът на въздишките, издигащ се високо над канала, наистина е една безкрайно красива гледка. Той е известен като един от най-добрите примери за архитектура на мост в целия свят.

Издържан в стила на Италианския Ренесанс, мостът, с височина от 11 м, или 36 фута, е направен от бял варовик, а в най-горната си част има два прозореца с каменни решетки. Той е бил построен за около две години, като изграждането му е започнало през 1600 г. Когато минавате под моста с гондола, обърнете специално внимание на множеството скулптури, на повечето от които са изобразени тъжни или гневни лица. Ако искате в скоро време да стъпите на Моста на въздишките, проверете условията за една екскурзия във Венеция с Крис Еър.

Няколко други покрити моста също са приели името „мост на въздишките“, като например тези в Оксфорд и Кеймбридж (и двата разположени в Англия), мостът на Рьомер във Франкфурт, Германия, и на Сградата на съда на окръг Алегени в Питсбърг, щата Пенсилвания.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1314 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност