Дни на новогръцкия език в ПУ „Паисий Хилендарски“

1
Добави коментар

Дни на новогръцкия език организира Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ от 20 до 22 май. Това съобщиха от Катедра „Общо езикознание и история на българския език“, Сектор „Новогръцки език“ към Филологическия факултет на висшето училище.

Програмата на събитията стартира с публична лекция на преподавателя от Янинския университет в Гърция г-жа Елени Курмандзи, посветена на живота и творчеството на известния писател Димитрис Хадзис. Тя ще се проведе в Библиотеката за новогръцки език литература и култура в Нова сграда на ПУ „Паисий Хилендарски“ на бул. „България“ №236, 336 с.з.

За втория ден, 21 май, са насрочени студентски уъркшоп по превод и прожекция на документален филм за Хадзис, предоставен от дигиталния архив на Националната телевизия на Гърция – ЕРТ.

От 16,30 до 19,00 ч. същия ден в Учебния театър на ПУ „Паисий Хилендарски“ в Ректората студенти, изучаващи новогръцки език във висшето училище, ще представят театралния спектакъл „Ελλάδα, έχεις ταλέντο“. След постановката в двора на Ректората ще бъде демонстрирана кулинарна изложба на гръцки ястия, приготвени от студентите.

В последния ден на тържествата – 22 май, сряда, от 16:00 ч. в сладкарница „Бътерфлай“ на ул. „Йоаким Груев“ 3, Пловдив ще бъде организирана среща – разговор  на студенти и преподаватели по проблемите на изучаването на  новогръцкия език във висшите учебни заведения на България.

П Р О Г Р А М А

20 май (понеделник)Библиотека за новогръцки език литература и култура, Нова сграда, 336 с.з.

10.00 – 12.00 Публична лекция, посветена на живота и творчеството на известния гръцки писател Димитрис Хадзис.

◊ Лектор: г-жа Елени Курмандзи,  Янински университет – Гърция

13.00 – 15.00  Публична лекция, посветена на живота и творчеството на известния гръцки писател Димитрис Хадзис. 

◊ Лектор: г-жа Елени Курмандзи, Янински университет – Гърция

 

21 май (вторник)Библиотека за новогръцки език литература и култура, Нова сграда, 336 с.з.

10.00 – 12.00 Студентски уъркшоп по превод

13.00 – 15.00  Прожекция на документален филм за писателя Д. Хадзис (Дигитален архив на Националната телевизия на Гърция – ЕРТ)

Учебен театър, Ректорат

16.30 – 19.00 

► Вечер на гръцкия език

► Театрална постановка „Ελλάδα, έχεις ταλέντο” – Спектакъл на студентите, изучаващи новогръцки език в Пловдивския университет

19.00 Двор, Ректорат

► Афтърпарти – „Ελληνικά φαγητά από τους φοιτητές μας” – Кулинарна изложба на гръцки ястия, приготвени от студентите, изучаващи новогръцки език в Пловдивския университет

22 май (сряда)Сладкарница „Бътерфлай“, ул. „Йоаким Груев” 3, Пловдив

16.00 Среща – разговор  на студенти и преподаватели по проблемите на изучаването на  новогръцкия език във висшите учебни заведения на България.