8 стила в интериора на дома – част 2

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Вече ви показахме четири стила в интериора на дома, а сега ви поднасяме останалата половина. Вашият стил може да е съчетание между някои от долу изброените и някой от предишните пет стила. Всичко е въпрос на виждане и вкус.

Провинциален стил

В случая под думата „провинциален“ се има предвид идиличен, напомнящ спокойствието, което цари извън големия град. Провинциалният стил напомня по уют традиционния стил в интериора, но с леки нотки на индустриалния заради някои по-груби и похабени декоративни елементи. Някои пък свързват този стил с френския стил в интериора, който ни препраща в лавандуловите полета на Прованс.

Преобладават земни тонове като кафяво и керемиденочервено. Мебелите са от масивно дърво, а при интериорния текстил се набляга на лен, памук, вълна. Стаите са по-малки, но създават чувство за уют. Вместо килими има разположени красиви пътеки. Някои мебели или предмети могат да изглеждат похабени, но в това се крие чарът на провинциалния стил.

Не се учудвайте, ако в трапезарията вместо столове намерите пейки или ако порталът между хола и дневната е от дървени плъзгащи се врати – тип хангар.

Традиционен стил

Традиционният стил в обзавеждането е вдъхновен от непреходните интериорни тенденции на миналото. Тук човек се чувства уютно, защото има усещането, че познава всяко кътче на дома. Преобладават по-неутралните цветове, липсват остри ръбове, някои от вратите наподобяват по форма повече арки.

Залага се на меки и удобни кресла в хола, задължително голямо огледало с красива рамка в коридора, картини по стените във всички стаи. Характерни за традиционния стил в интериора са още красивите и топли килими и мебелите от масивно дърво. Държи се организацията на вещите, но да не се бърка с педантизъм – търси се златната среда между реда и хаоса.

Тропически стил

Тропическият стил е по-скоро сезонен стил – за лятото, освен ако не живеете в някоя по-топла страна, където цяла година се радвате на слънце. Преобладаващи цветове са оранжево, зелено, кафяво. Обзавеждането е от бамбук или ратан, а екзотиката вкъщи се допълва от изобилие от палми, драцени и други нецъфтящи растения.

По-предпочитани са вътрешните щори вместо пердетата, подовата настилка е паркет или теракота. Тъй като се предполага, че се спи на отворен прозорец, леглата в този дом може да са „загърнати“ с памучна перелина, която да пречи на комарите да стигнат до вас. Идеални за този стил са декоративни елементи, при които има течаща вода.

Холивудски привкус

Ако някога ви се е искало да имате дом като по филмите, значи най-подходящият стил за вас е този с холивудски привкус. Модерно, атрактивно и артистично жилище, носещо в себе си нотки на звезден блясък и лукс. Килимите са заменени с такива, имитиращи кожи на животни, мебелите също са кожени и задължително има завеси – не само за да се регулира светлината, но и защото у дома звездите обичат да се усамотяват.

Осветлението е от особена важност. Както знаем, известните личности често са под светлината на прожекторите – за тях това е работа, начин на живот, вид слабост. Оригинални, „лъскави“ полилеи и артистични лампиони трябва да присъстват със сигурност в интериора. Холивудският стил също залага на по-ярки тонове. Подходящ е за хора, които са по-суетни и обичат вниманието.

27.05.2013/ Христина Спасова