Разкриха престъпните лъжи на фармацевтичната индустрия | Teenproblem.net

1
Добави коментар

Шокираща, скандална, провокативна, достоверна: това са само част от определенията за „Капаните на фармацевтиката“ – втората книга на известния британски доктор Бен Голдейкър. Ученият разкрива и описва много от измамите на фармацевтичните компании, които подвеждат лекарите и по-скоро вредят на пациентите, отколкото да ги лекуват.

 

Д-р Бен Голдейкър – автор на световния хит „Псевдонауката“, от която са продадени близо половин милион копия само във Великобритания – спази обещанието си в една от главите на бестселъра си, посветена на измамите на фармацевтичните компании, като отдели много по-сериозно внимание на проблема в най-новата си книга: „Капаните на фармацевтиката“. Тя носи подзаглавието „Как фармацевтичните компании подвеждат лекарите и вредят на пациентите“ и в нея Голдейкър разкрива машинациите на фармацевтичните компании, които провеждат нелепи тестове на медикаментите си, фалшифицират и крият от лекарите и пациентите крайните (особено неприятни) резултати от тези тестове и преувеличават ползите от своите продукти.

 

 

Повечето от данните от тези изпитвания, които се представят на регулаторните органи, са само от началните етапи от пътя на медикамента. Така пред обществеността се излага изкривена картина на истинските въздействия на лекарствата, а това изкривяване на данните води и до изкривено прилагане на лекарствените средства впоследствие.

 

„През четиридесетте си години практика след завършване на медицинското училище лекарите се осведомяват какво действа от случайни приказки, от търговски представители, колеги или списания”, споделя Голдейкър и продължава: „Колегите обаче може да получават заплащане от фармацевтичните компании – често необявено, – списанията също, а и пациентските групи. Най-накрая академичните статии, които всички смятат за обективни, често са планирани и написани от хора, които работят директно за компаниите, без да го разкриват. Понякога цели академични списания са просто притежавани от някоя фармацевтична компания. И за капак на всичко: за някои от най-значимите и отдавнашни проблеми в медицината нямаме представа кое е най-доброто лечение, защото не е в ничий финансов интерес да се провеждат каквито и да било изпитвания…“ Самият Голдейкър, който е лекар и епидемиолог, учил в Оксфорд и Лондон, работи за Националната здравна служба, а редом с това е най-популярният журналист, пишещ за наука във Великобритания. Именно колонката му „Псевдонауката“ във в-к „Гардиън“ е в основата на едноименния бестселър от 2009 г., който оспорва качествата на редица модни увлечения в световен мащаб – магическата козметика, нутриционизма, мозъчната гимнастика, енергийните гривни, детоксикациите, антиоксидантите и много други.

 

„Капаните на фармацевтиката“ получи номинация за „Оруел“ (най-престижната награда за политическа литература във Великобритания), предизвика масова обществена реакция още с излизането си, а в момента тече 12-месечно правителствено разследване на укриването на данни от клинични изпитвания от страна на фармацевтични компании, започнало именно заради трудa на Голдейкър.