Икономистите от БАН прогнозират 0.6% ръст на икономиката тази година

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Въпреки че за трета поредна година българската икономика отбеляза растеж, той още не може да се трансформира в нарастване на работните места.

© Красимир Юскеселиев

През тази година ръстът на икономиката ще е по-анемичен и от този през миналата и ще се отлепи от дъното с едва 0.6%. През следващите две години обаче има малко повече основание за надежда. Очакванията са БВП на страната да нарасне с 2.1% през 2014 г. и с малко под 3% през 2015 г. Това прогнозират от Института за икономически изследвания при Българска академия на науките (БАН) в своя годишен доклад „Икономическо развитие и политики в България: оценки и очаквания“. Тяхното очакване е дори по-мрачно от това на правителството, което ревизира прогнозата за ръста на икономиката тази година до 1%.

Възстановяване на външното търсене пък може да се очаква чак през 2014 г., смятат от института. Икономистите очертават в доклада си и основните плюсове и минуси на макроикономическата политика на кабинета през 2012 г. Какво не беше наред

Ускореното усвояване на еврофондовете в условията на свити инвестиции в световен мащаб е сред правилните стъпки на правителството на ГЕРБ, посочват от института. Икономистите от БАН оценяват положително и фискалната дисциплина и опитите (въпреки че не са особено успешни, отбелязват те в доклада) да се увеличи събираемостта на приходите в бюджета. „Твърде неразумно би било, ако правителството си беше позволило да емитира дълг, с който да увеличи например своето потребление или пък разходите за пенсии“, се посочва още там. Все пак според тях успешна стратегия щеше да бъде поемане на дълг за изграждане например на ключови елементи на базисната инфраструктура на страната (пътища, водоснабдителна и електроснабдителна мрежа), както и за финансиране на реформи в образованието и здравеопазването. Това обаче не беше направено и може да се отчете като слабост.

Въпреки положителната обща оценка на фискалната дисциплина икономистите оценяват негативно прекомерните ограничения (бюджетният дефицит беше намален до 0.5% при заложени 1.3% в Закона за държавния бюджет), които са се отразили отрицателно на ръста през последното тримесечие на миналата година.

Сред препоръките са да се спазва благоразумна фискална политика, да се подобри ефективността на публичните разходи, да се наблегне на реформите в образованието, здравеопазването и социалната политика, както и да се борави внимателно с евентуални промени в данъчните ставки, защото резки промени може да имат неблагоприятни ефекти. Това обясни Калоян Ганев от Софийски университет, който е съавтор на доклада в частта му за реалния сектор и макропрогнозите.

И пак пазарът на труда

Въпреки че за трета поредна година българската икономика отбеляза растеж, той още не може да се трансформира в нарастване на работните места, обясни Любомир Димитров, който е съавтор на доклада в частта за пазара на труда. Влошава се и структурата на безработните, като над 50% от тях са с основно и по-ниско образование и това прави по-трудна обратната им интеграция на пазара на труда.

Прогнозата на икономистите е и през тази година безработицата да нарасне до 12.9%, а лек спад (до 12.6%) очакват чак през 2014 г. В началото на годината безработицата в страната достигна рекордните 13.8%, показаха данните на Националния статистически институт. Заетостта отбеляза минимален ръст (под 2 хил. души) и според повечето анализатори това може да е сигнал за раздвижване на пазара на труда.