Каму каму предотвратява затлъстяването при мишки

1
175
Добави коментар
stupid
stupid

Каму каму ( Myrciaria dubia ), който расте само в тропическите гори на Амазония е изключително богато на витамин С и един клас хранителни вещества, наречени  полифеноли. Този плод показва изненадващ ефект, когато екстрактът му се дава на мишки, които са подложени на диета с високо съдържание на мазнини и високо съдържание на захар, той забавя натрупването на килограми.

 

Проучването на екипа е проведено върху лабораторни мишки. В продължение на осем седмици мишките са били подложени на диета с високо съдържание на мазнини и захар, докато основната контролна група е била на диета с ниско съдържание на мазнини и ниско съдържание на захар.

 

Половината от мишките на диетата с високо съдържание на мазнини и висока захар са получили екстракт от каму каму, докато другата половина не е получавала от екстракта. В края на осемседмичния експеримент мишките, които са били хранени с каму каму, са имали с 50% по-малко тегло от мишките, които не са получавали екстракта. Профилът на мишките получавали каму каму е бил сходен с този на контролната група, са установили учените. Мишките, които са били хранени с екстракта каму каму, са имали подобрена глюкозна толерантност и инсулинова чувствителност и намалена концентрация на кръвни ендотоксини и метаболитно възпаление.

 

Учените вярват, че екстрактът каму каму би могъл да доведе до увеличаване на метаболизма, което на свой ред доведе до по-малко наддаване на тегло.

 

Ефектът все още не е изпитан върху хората. Резултати, наблюдавани при мишки в лабораторията, често не могат да бъдат възпроизведени и при хора.