„Фамилията“ събра разведени съпрузи като фамилия!

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Екзотичната Оля Ал-Ахмед ни изненадва за пореден път. В новия сезон на сериала „ Фамилията”, който се излъчва по bTV, тя влиза в поредната си роля – както винаги на чужденка. Неин партньор за всеобщо учудване е бившият й мъж, с когото Оля преживя скандален и бурен развод по време на снимките си във филма „Миграцията на паламуда”. Тогава медиите гръмнаха, че снимачният график е нарушен поради бракоразводното дело на преводачката в София. Само три години по-късно Оля Ал-Ахмед излиза във „Фамилията” с бившия си съпруг Мохамед Ал-Ахмед, жерналист и политолог, който си партнира със Стефан Данаилов. В няколко епизода участва и големият им син – европейският шампион по културизъм Насър Ал-Ахмед, когото публиката добре познава от сериала „Под прикритие”.
– Оля, ти си поетеса, преводачка, журналистка, пиар, медийна личност, наследница и пазителка на заветите и творческите послания на майка си – именитата българска поетеса Ваня Петкова, а сега – и актриса. Снима се в тв сагата “Фамилията”. Заради екзотичната ти за българските стандарти визия ли те избраха, или държаха и на други критерии?
– Това е седмият ми филм. В интерес на истината бях любимката на Вили Цанков. Той ме подготви за ВИТИЗ. Аз категорично бях решила да стана актриса и имах големи шансове, тъй като от малка бях в театралния кръжок на руското дипломатическо училище и винаги са ми давали интересни роли. Вили Цанков, Бог да го прости, беше наш много близък семеен приятел и той ме подготви за приемните изпити с монолога на Саломе.

“Черна си, черна си, но си хубава, дъще Соломонова…”

Този монолог го знаех наизуст. Вили, миличкият, беше абсолютно убеден, че аз ще вляза във ВИТИЗ, защото имах дарбата. И аз… се успах за изпита. Тогава живеех при баба ми и не знам какво стана, но се успах и така не влязох във ВИТИЗ. Но може би всяко зло за добро, защото, бидейки актриса в България, сигурно щях да умра от глад.

На премиерата на “Миграцията на паламуда” на Людмил Тодоров в Пловдив имаше пресконференция и една журналистка ми зададе въпроса: “Защо от последния ви филм на Вили Цанков до “Миграцията на паламуда” имате 20 години луфт?” Аз веднага й отговорих, че с моя цвят на кожата, ако се бях родила в Америка, щях да надмина Хали Бери. Тя е взета от кафене, както и много други холивудски звезди. Ако бях родена в Щатите, с моя артистизъм, с актьорското майсторство, което ми е вродено, с цвета на кожата си… щях да надмина Хали Бери – това са ми го казвали други хора. С този цвят на кожата в български филм трябва да има специален типаж, специална роля, която е писана за мен. Точно така стана в 6-те филма.

– Можеш да изиграеш “от раз” Клеопатра!
– Да /смях/, но никой българин не е поставял пиеса или е правил филм за Клеопатра. Аз играя в “Демона на империята” на Вили Цанков малката изпечена продавачка на риба. Филмът се снимаше в Созопол. Бях на две годинки.

Чисто голичка, на една сергия на пристанището

продавам рибки и викам: “Ибки, ибки!”, и клатя две цаци. Дълго време не можех да казвам “р”.
След това Вили Цанков ме взе във филма “Рали” по бестселъра на Стефан Дичев. Там играя Клеопатра, моята героиня се казва Клео, само че тя е робиня, взета от Египет и отглеждана в България по време на турското владичество. Бях в една от главните женски роли тогава, тъй като всъщност героят Рали се влюбва в мен.

– Не се ли намери режисьор, който да те “освободи”? Не е нормално да изпълняваш само роли на робини!
– След “Рали”, след този повече от 20-годишен луфт, Людмил Тодоров ме покани в “Миграцията на паламуда”, където вече “Робинята Клео се превърна в брокерка” – това беше заглавието на една статия на Исак Гозес в национален ежедневник.
Изиграх ролята на брокерката Иви, която е англичанка, и всичките ми реплики бяха на английски. Партнирах си с Христо Мутафчиев и Стефан Вълдобрев.

Година след това Антоний Дончев ме покани

да изиграя един вид себе си – преводачка от военното разузнаване

във филма “Жената на моя живот”, който излиза след няколко месеца на големия екран.

– Продавачка, робиня, брокерка, шпионка… Забележително. Каква е обаче ролята ти във “Фамилията”? Ти ми сподели, че “Фамилията” е събрала… цялата ти фамилия.
– Звездното в този миг, в който ще ни видят зрителите, е, че

във “Фамилията” наистина ще видят цялата ми фамилия!

Докато в “Жената на моя живот” сме моето семейство – аз и синовете ми. Аз съм разведена, затова във филма на Антоний Дончев играя с двамата ми синове. Във “Фамилията” играят всички от фамилията Ал-Ахмед.

Във “Фамилията” големият ми син изпълнява ролята на бодигард на моята екранна дъщеря, която е в главна роля.

Най-смешното е, че на кастинга са одобрили бившия ми съпруг, тъй като са търсили човек с автентичен арабски език. Аз нямах хал-хабер за това, знаех само, че е одобрен синът ми. Но продуцентът е попитал дали познава някой, който има

“представителен вид, изглежда интелигентно и може да гледа лошо”

– И това напълно се покрива с образа на бившия ти съпруг? Или последното го е докарал за пред камерата?
– Това задание зададоха кастинг продуцентите на продукцията на сина ми, той е предложил на баща си, без да ми казва, защото сме разведени и не си говорим от дълги години.

– Той тук ли живее?
– Да, не беше известно време тук, но сега пак е в България заради войната в Сирия. Той наистина е интелигентен, защото е доктор на науките и професор, наистина е много представителен и наистина, когато реши, може да гледа лошо.

За мое учудване са го одобрили на кастинга. Всичко стана адски случайно. Продуцентите също не знаеха, че ни събират във филма. Аз направо паднах на снимачната площадка, когато видях, че бившият ми мъж ми е партньор в сериите 8, 9 и 10 и играе… мой съпруг!

Искам читателите да знаят, че това не е нагласено.

Това беше наистина чиста случайност

Никой не знаеше и нямаше откъде да го знаят, че ние сме били мъж и жена в живота.

– А бившият ти съпруг гледаше ли те лошо във филма, или гледаше лошо други хора?
– Не, той нямаше задача да гледа мен лошо, а когото му кажат. Във филма ние играем семейство. Това, в което в живота не можахме да го изиграем.

– Все пак сте го играли известно време…
– Е, да, но се провалихме, докато във филма ние перфектно си изиграхме ролите и дори бяхме похвалени от Стефан Данаилов.

– Да направя ли догадката, че киното ще ви събере отново?
– Не, това е невъзможно, защото аз имам друго семейство, бившият ми съпруг – също, но поне

на снимачната площадка не се карахме, както толкова години в живота

– В какви типажи се превъплътихте във “Фамилията”?
– Бившият ми съпруг – в ролята на арабски бизнесмен, съдружник на Ламбо, а аз – на негова съпруга. Семейството ни е много богато. Моят мъж идва в България да прави сделки с “Фамилията”, тоест – с Арнаудови. Ние също сме клан във филма.

– Имаше ли и други интересни събития по време на снимките?
– Никой от екипа не можеше да повярва, че моят син във филма наистина ми е син. Абсолютно никой не може да повярва, че толкова млада майка има това момче. Синът ми е на 24, изглежда голям, аз пък – по-млада от годините си, няма да ги казвам, и когато той ме гушкаше по време на антрактите, всички си мислеха, че сме гаджета.

Това беше първият парадокс. Вторият беше, когато снимачният екип наистина разбра, че партньорът ми във филма, който играе мой мъж, е всъщност моят бивш мъж. И

става една страшна каша, и толкова много се обърка цялата “Фамилия”…

– … че сигурно са искали да пренапишат сценария?
– Сигурна съм, че те ще продължат сценария. Защото тези дни пак ме извикаха на симки. Всъщност нашето участие беше приключило и ни извикаха за продължение, което означава, че сценарият продължава да се пише, става адски интересно и това е смешното, това е закачката – да си разведрим малко сивото ежедневие. На субтитрите ще видиш три пъти изписана фамилията Ал-Ахмед.

– Оля, сега има ли мъж до теб?
– Разбира се, че има.

– Разбрах, че е известен, че е телевизионер…
– Това са лични въпроси. Засега не искам да ги споделям. Може би някой ден ще направим отделно интервю за това.

Едно интервю на Добринка КОРЧЕВА