Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » 5 стъпки към правилното хранене

51
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ ,НЕ Е ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ ,ТО Е НАЧИН НА ЖИВОТ!

 

Здравословното хранене е балансирана консумация на храна, осигуряваща повече от 40 хранителни вещества. Тези незаменими хранителни вещества включват 9 аминокиселини. Аминокиселините се съдържат в: белтъците, някои мастни киселини, (съдържащи се главно в растителните мазнини), витамините и минералните вещества. Храните доставят също веществата,източници на енергия за организма – белтъци, въглехидрати и мазнини. Храните, особено тези от растителен произход, са богати източници на биологично активни съединения, които не са хранителни вещества, но оказват влияние върху здравето на човека. Пълноценното хранене изисква консумация на разнообразна храна. Това може да се постигне, като в диетата се включат храни от различните хранителни групи

 

Как да поддържаме диетата си балансирана всеки ден?

Клетките и органите на тялото ни изискват подходящ баланс от храни и течности за поддържането на растежа и изхранването им, както и за производството на достатъчно енергия. За да поддържате диетата си балансирана, трябва да си набавяте и то всеки ден необходимите хранителни съставки без да прекалявате с нито една от тях.

Стъпка 1: Закусвайте винаги

Специалистите твърдят, че здравословната закуска определя тонуса за целия ден и поставя основата на балансираната диета. Здравословната закуска води до създаване на здравословни всекидневни хранителни навици, които включват консумирането на по-малко мазнини и холестерол и на храни с повече витамини и минерали. Правилната закуска допринася за контролирането на теглото и дори за отслабване, до подобряването на работоспособността, мозъчните функции и понижаване нивото на холестерола.

Стъпка 2: Във всяко хранене включвайте храни от всички хранителни групи

Основните хранителни групи включват млечни продукти, месо и бобени култури, плодове, зеленчуци, масла и зърнени храни. Препоръчителните количества за всеки ден са четири порции плодове, пет порции зеленчуци, поне 90 г пълнозърнести храни и три чаши нискомаслени или обезмаслени млечни продукти. Не приемайте повече от 20 до 35% от дневните си калории под формата на мазнини, което включва и маслата.

Стъпка 3: Четете винаги етикетите на храните

Само така ще знаете истинската им хранителна стойност. Диетолозите напомнят, че трябва да се следи и съдържанието на натрий, освен това на мазнини, въглехидрати, протеини и фибри. Една здравословна, балансирана диета трябва да включва около 2 г натрий всеки ден (приблизително една чаена лъжичка сол).

►Колко калории и захар има в напитките

 

Стъпка 4: Балансирайте нивата на витамини и минерали

Най-лесно е това да се постигне, като разнообразявате всеки ден цветовете на плодовете и зеленчуците, които ядете. Освен, че са източник на важни витамини и минерали, те са и добри източници на фибри, електролити, фитохимикали и течности. Увеличете количеството консумирани витамини и минерали като ядете плодовете и зеленчуците сурови.

Стъпка 5: Приемайте най-много калории от въглехидрати

Направете така, че основната част от калориите, които приемате всекидневно, да идват от въглехидрати. Житните растения, пълнозърнестият хляб и другите зърнени продукти са основен източник на желязо, фибри, витамин В. Яжте всеки ден средно 6 до 11 порции въглехидрати, богати и на фибри. За последните препоръчителното количество на ден е 20 до 35 г.

►5-6 хранения на ден -Защо?

►Храни и съвети за бърз метаболизъм

►Чаша топла вода сутрин на гладно

►Вода с лимон за добро здраве и фигура

►Разделно Хранене

►Рецепти за здраве с Мермерски