Лазерна корекция на зрението при рефракционни аномалии

40
Добави коментар
temi
temi

Лазерна корекция на зрението при рефракционни аномалии – късогледство, далекогледство, астигматизъм. За всички млади хора желаещи независимост от носенето на очила и лещи.

Около 80 процента от хората на Земята имат нужда от някакъв вид корекция на зрението. Отклоненията на зрението са късогледство, далекогледство и астигматизъм. Идеите за премахване на диоптри датират от 18 век, но за пръв път модилиране на роговичната повърхност се извършва през 1949г от д-р Жозе Баракер. С въвеждането на ексимерните лазери в офталмологията преди 25 години се даде възможност за постигане на предвидими и надеждни резултати след процедурата. От повече от 10 години е доказано, че лазерната корекция на зрението е напълно безопасна за пациента и значително повишава качеството му на живот. Към настоящия момент в Америка и западна Европа се извършват стотици хиляди корекции годишно. 

Самата лазерна корекция се извършва чрез специален вид лазер наречен- ексимерен лазер. Той продуцира ултравиолетова светлина под формата на серия от импулси, които изпаряват малки части от роговичната тъкан. Те не увреждат останалите очни структури. При корекция на късогледството лъчът на ексимерния лазер се използва за оплоскостяване на роговичната повърхност. При далекогледство лазерният лъч води до оформяне на по-стръмна централна част на роговицата. Като резултат светлинните лъчи навлизащи в окото се фокусират точно върху ретината, съответно образите се виждат ясно и отчетливо. 

2. Какво е предимството пред конвенционалната корекция чрез очила и контактни лещи Според съвременните разбирания, хората с рефракционни аномалии, не са болни, но тези хора са зависими от техните очила или контактни лещи за да водят пълноценен живот. При очилата, голям недостатък е стесненото периферно зрение, което произхожда от факта че те са плоскост, а окото е сфера. С течение на времето стъклата се надраскват, амортизират и трябва да се сменят периодично, за да се получи оптичен зрителен комфорт.  От чисто естетическа гледна точка, очилата  може да представляват проблем за младите хора. Не на последно място специфични професии не позволяват носене на очила.  При контактните лещи зрителното поле не се ограничава, но употребата им е възможна за около 10 години, а при много добра хигиена до 20 години. Това се дължи на промени в роговицата поради влошеното й изхранване причинено от тях. Възможно е с тяхното слагане да се внесе инфекция в окото. Всички изброени недостатъци могат да  бъдат избегнати с евентуална лазерна процедура.

3. Какви са рисковете при извършване на лазерна корекция?

При този метод, работата на офталмолога се свежда до подготовка на окото за действието на лазера, съответно няма реална възможност лекарят да сгреши. Нашият лазер притежава допълнителни системи за сигурност – тракери. Тези системи следят фините движения на окото и позволяват точното фокусиране на лазерните лъчи по време на манипулацията, т.е. пациентът не би могъл да компрометира процедурата. При някои хора е възможно да остане малък диоптър, който може да се премахне напълно с повторна процедура, ако те желаят. 4. Изпитва ли пациента болка по време на манипулацията? По време на процедурата няма никакви усещания. Някои пациенти описват чувство на лека тежест по време на подготовката за корекцията. За всеки пациент предварително се изготвя индивидуален план за лечение, при който се определя подходящия за него вид лазерна процедура. Лазерните корекции са два основни вида – повърхностни и LASIK. Гореспоменатата тежест се усеща само при LASIK. Възстановителният период при тази процедура е само 12 часа. Обикновено вечерта след корекцията пациентите се изненадват колко добре могат да виждат. Пълният комфорт се получава на другия ден. При повърхностните процедура продължава малко по-дълго – два-три дена. 5. Какво е времетраенето на лазерната корекция на зрението? С цел максимална сигурност процедурата се извършва в стерилна обстановка. Престоят в операционната зала е около 15 минути за всяко око, като самото действие на лазера продължава секунди. Например 5 диоптъра късогледство се премахват за 15 секунди. 6. Какви са ограниченията за пациента след корекцията? Не позволяваме на пациентите плуване в обществени басейни и практикуването на контактни бойни спортове в рамките на месец след процедурата. Препоръчва се използването на капки с цел по-голям комфорт, които ние предоставяме на пациента. 7. Кои са подходящите кандидати за тази процедура? Младите хора на възраст над 18 години, при които за последната година не се е наблюдавала промяна на диоптъра. В нашата 4 годишна практика са се подложили на лазерна корекция пациенти на възраст от 18 до 60 години, като всеки случай се разглежда индивидуално. Целта е още преди процедурата чрез детайлни предварителни изследвания и подробно информиране на пациента да се постигне максимална полза за него и отлични резултати.

Задайте своите въпроси към д-р Димитър Тасков до 23.03.2012 г. Ще бъде отговорено само на въпросите, зададени посредством горния линк!

Темата е представена от водещия офталмолог в областта на съвременната лазерна корекция на зрението и оперативното лечение на очни заболявания – д-р Димитър Тасков. Д-р Тасков има повече от 25 години стаж като офталмолог и е собственик на единствената верига от очни болници в България – „Луксор“ в гр. Пловдив и „Д-р Тасков“ в Търговище, като и двете болници разполагат с лазер за премахване на диоптри.

 

www.luxorclinic.com

 

Може да запазите част на тел.: (032) 968 – 881